Проф. Гайдарски за починалото момченце: Не съм виждал някой да не приеме дете в болница, защото леглото било запазено

Проф. Радослав Гайдарски

Проф. Радослав Гайдарски

Не съм виждал някой да не приеме дете, защото леглото било запазено. Всеки лекар, който е видял детето, би могъл да разбере, че става въпрос за нещо сериозно. Няма родител, който да хване и да разнася детето си по болници, ако то е добре. Трябва да се види кои са лекарите, които с лека ръка са отхвърлили детето. Уникален случай, казвам ви, заяви възмутено в ефира на бТВ проф. Радослав Гайдарски във връзка с починалото 3-годишно момченце в София, лечението на което бе отказано в три болници. 

Тук не става въпрос да се повярва, че детето е болно, а всеки който го е видял, ако са достатъчна кондиция и квалификация, е трябвало да разберат, че става дума за нещо сериозно. Учудвам се как е възможно това да стане. Ние сме от малкото страни с лесен достъп на всеки болен до всяка болница. Не съм чул дете да бъде върнато от преглед. Става дума за малко дете, което не може да разкаже за болката си. В модерните болници на Запад се чака с месеци. Тук не е така, припомни бившият здравен министър.

Става въпрос за слаба квалификация на приемащите доктори. Отсъства реципрочност на отношение. Създава се пропаст между лекари и пациенти. По този случай трябва да се види от какво е починало детето, да се види кои са лекарите и да се вземат мерки. Има недоверие между лекари и пациенти. Смятам, че ще има наказани по този случай, категоричен е проф. Гайдарски. 

"Моите съболезнования към родителите. Случилото се не може да се върне. Трагедията е голяма, защото за тези родители това е единственото дете."