Проф. Георги Близнашки: Изрично подчертах пред президента, че в нашата действаща конституция няма конструктивен дефект

Проф. Георги Близнашки коментира впредаването "Плюс-минус" по Нова телевизия днешните разговори при президента Румен Радев за промените в Конституцията. 

"Изрично подчертах, че в нашата действаща конституция няма конструктивен дефект. Никакъв! Сега говорим за прокуратура, но преди 15-20 години говорехме за следствието. Атакуваха следствието, спореха къде е мястото му. Сега дойде ред на прокуратурата. След това най-вероятно ще опрем и до съдиите. Голеният въпрос е, че трудно се свиква. Най-трудното решение беше да извадиш следствието от КПКОНПИ и МВР и да го направиш публична институция в условията на демокрация. За прокуратурата не сме се колебали въобще, защото това е посоката и сме следвали най-добрите европейски образци. Франция на първо място, която дава тон, Испания също, която има нова Конституция", заяви бившият служебен премиер. "Вижте холандската конституция обаче. Тя е толкова архаична и примитивна, че ние сме много пред Холандия с оглед на тези разрешения, които сме възприели. Те не са направили нищо подобно от това, което ние правим с такова старание, следвайки всички инструкции на Съвета на Европа", посояи проф. Близнашки по повод препоръките на Венецианската комисия за контрол над главния прокурор. 

Прокуратурата трябва да служи на закона. Най-новата тенденция е това, което ние направихме през 1991 г. и това е стратегическо решение, допълни той.

"Самият президент Румен Радев много искаше преди време да си говорим за президентска република. Това са приказки от "Хиляда и една нощ" как тогава всичко ще тръгне по мед и масло. Ние никога няма да станем президентски република. На континента има само две и това са само Русия и Турция. Имперските държави имат своята история.  Франция е полупрезидентска и го направиха заради генерал Де Гол. И никой след него не може да изпълни със съдържание и смисъл президентската институция. ВЪВ Франция когато президентът бъде избран, разпуска се парламентът и след това партията, която са го подкрепили, печели новите избори. В България този ефект не се получи. Избрахме Румен Радев, Корнелия Нинова загуби изборите. Винаги след 5 години партията на президента се изхабява и се получават едни усложнения, които предполагат огромна култура, каквато тук я няма", обясни професорът по конституционно право. И добави: България не трябва да се отказва от парламентарната демокрация!