Проф. Георги Рачев: От петък - студ, температурите може да паднат и до минус 15 градуса

Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев

Климатологът проф. Георги Рачев коментира в ефира на Нова тв създалата се опасна валежна обстановка у нас и даде прогноза за времето. Той съобщи, че количеството дъжд за цял месец е паднал само за 24 часа

Няма как да спрем дъжда, можем да управляваме последиците, каза той. Едни от тях са непочистените канали и невъзможността да се поеме тази вода.

Топлият януари е една от причините за тези валежи. До тук караме една Средиземноморска зима, посочи проф. Рачев. Постепенно днес валежите ще започнат да намаляват.

„Югоизточна България ще остане под влиянието на топлия фронт. Там ще продължи да вали в значителни количества днес и могат да се появят проблеми", предупреди експертът.

„Имам приятели, които от 20 години са планинари. В неделя те бяха на 2000 м височина. Разказаха, че са виждали сняг, бури, но за първи път на такава височина ги е валял пороен дъжд”, разказа климатологът.

От петък започва много сериозно застудяване. Очакват ни температури от минус 10 градуса. Може да паднат и до минус 15”, каза още той.

По думите му застудяването ще бъде свързано с много сериозно натоварване на енергийната ни система. „Тогава водноелектрическите ни централи ще бъдат компенсаторите на потреблението. Вода има достатъчно”, каза Рачев.