Проф. Иван Илчев: Години наред българската позиция към РСМ е като „Мълчанието на агнетата“

Да спрем да смятаме, че хората в РСМ са ни братя, страната е поела по свой път

Позицията на София по отношение на Република Северна Македония много рядко е била категорична, тя е като „Мълчанието на агнетата“ – мълчи се. Това заяви пред БНТ проф. Иван Илчев, член на съвместната съвместната историческа комисия с РСМ.

Той подчерта, че трябва да се решат отворените въпроси между двете страни, но европейските ни партньори не ги знаят и дори сега се учудват, когато се заговори за тях.   

„Дали ще можем да постигнем резултати - зависи какво разбираме под резултат“,  посочи проф. Илчев.  

Според него, да се постигне резултат би означавало, ако това, което се дискутира в историческата комисия стане част от учебниците в РСМ и започне да се преподава.  

„В това отношение нямаме никакъв резултат“, констатира ученият.  

По думите му, ако е невъзможно в кратки срокове да се променят учебниците, може да се изпрати писмо до учителите – например за постигнатото съгласие за Самуил, Кирил и Методий, за да се промени преподаването. Нищо подобно обаче не се е случило.   

Според него все пак е хубаво, че в РСМ се представя друга гледна точка за преподаваното в часовете по история и това е гледна точка,  която се споделя от повечето специалисти по света.

По думите му, едва в последните години политиците са се опитали да предприемат нещо, за да бъде заявена българската позиция.  

Той сподели, че е бил в Македония точно когато са излезли резултатите  от преброяването и „такива ругатни по отношение на България“ не е чувал преди това.

Проф. Илчев посочи, че е време да престанем да смятаме, че хората в РСМ са наши братя, трябва да се отнасяме към нея като към държава която е поела по свой път и защитава своя интерес.