Проф. Кантарджиев: Приемайте витамин Д през зимата, той замества слънцето

Витаминът предпазва от вирусите на горните дихателни пътища

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

Сега е времето на ваксините. По-интелигентният човек би трябвало да проведе разговор с лекаря си и да вземе решение дали да си сложи ваксина и да си купи потивогрипните препарати, за да избегне усложненията. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова Телевизия по повод предстоящия зимен сезон и заболяванията през него.

"Щамовете са познатите, няма да има нещо уникално.Грипът е нещо познато, всяка година го има. Трябва да си мием ръцете, да ползваме кърпички на спиртна основа, да избягваме кихащите хора и вкъщи да имаме една - две маски, ако някой се разкиха, да консумираме традиционна българска кухня за сезона", каза още той.

"Не бива да се заблуждаваме, че ако си сложим грипната ваксина - няма да се разболеем една година. Ще се разболеете, но ще избегнете усложненията", уточни Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че гриповете започват ноември, пикът им е януари - февруари. Две - три седмици след ваксинацията човек е защитен.

По думите му ноември месец, когато не се излагаме на слънце, трябва да приемаме витамин Д. "Той предпазва от вирусите на горните дихателни пътища", каза още той.