Проф. Касчиев: Идеята за 7-и блок на "Козлодуй" е отчаян опит да се предотвратят санкциите заради "Балкански поток"

Според него това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът на АЕЦ "Белене"

проф. Георги Касчиев

проф. Георги Касчиев

Няма сензация, този акт се очакваше, защото 2012 година беше създадено предприятие към АЕЦ "Козлодуй" - "Нови технологии", където беше назначен един модерен екип. Това обясни в студиото на БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще даде старт на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на днешното правителствено заседание.

Предстоящото решение на Министерски съвет е да се дадат пълномощия на Българския енергиен холдинг да започне проучване относно технологиите - тоест, преминаване на един следващ етап. Дава се възможност на БЕХ да избере най-модерната технология за следващите 50 или 60 години.

Една от технологиите, които се предполага, че ще се използва е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси.

Проф. Георги Касчиев обясни, че това е същата технологията, която правителството на Борисов е отказала да подпише с "Уестинг хаус" през 2015 година. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в Щатите.

"В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток и мисля, че господин Борисов се надява по този начин малко да отложи поне нещата", заяви експертът. По негово мнение това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с Белене.