Проф. Лилков: В България има цели фамилии - от дядовци до внуци, служещи на Русия

"Това, което се проследява в историята на руския шпионаж в България е, че цели фамилии от дядовци през деца и внуци, са служили на Коминтерна до днес". Това каза в един от основателите на СДС и ДСБ проф. Вили Лилков пред euronewsbulgaria.com. По неговите думи единствената партия в България след ПСВ, която е имала платен партиен апарат, наричан „плащани другари“, е била БКП.

„Никоя друга партия не е имала платен актив“, посочи проф. Лилков. Всичките квартири на ятаци са били плащани. Те са били като къщи за гости. Много често дори за някои партизани или шумкари са узнавали, че са пристигнали в селото по покупките, които са правили техните ятаци, когато са купували доста скъпи неща и това е ориентирало полицията, че тук става нещо. Самата Цола Драгойчева в своите показания, които дава пред полицията след 1925 г., казва, че парите в партията я развратиха и че за всяко едно нещо някои нейни членове са искали да им се плаща. Проф. Лилков отбеляза, че след руската инвазия в Украйна в България се е разгоряла с много голяма сила пропагандната война на Кремъл.

„Тя никога не е преставала, тя е имала различни форми през годините и много от нещата, които днес се случват, ние ще ги осмислим и разберем в детайли може би след много години“, коментира професорът.

По думите му, ако се върнем назад в историята, ще видим, че България винаги е била обект на много сериозен интерес отстрана на Русия още преди Освобождението и особено след болшевишката революция, когато страната ни става вече конкретен обект на руската политика.

„Ако дотогава България сама по себе си е била по-скоро плацдарм или място по отношение на Турция, от което са се водили разузнавания, аванпост срещу Европа и Турция, то след 1919 г. тя става конкретен обект на Коминтерна и болшевишка Русия и вече задачата на руските разузнавателни служби стават съвсем различни“, посочи проф. Лилков.

Вече се появява и субектът, който върши работа на място и то много масово – това е БКП. Тя става просто агентът на Русия и започва да изпълнява волята на Коминтерна, а това е волята на Москва. Всъщност, тогава България започва да бъде разглеждана от Русия като обект на поредната пролетарска революция.
Проф. Лилков посочи, че в годините след 1919 г. в България започва да се внася от Съветския съюз оръжие и пари с цел подпомагането на антидържавната дейност на комунистическата партия у нас. Като част от подготовката за революция е и създаването на терористичното крило на БКП.

По думите на проф. Лилков въоръжаването на БКП започва още по време на ПСВ, а не след Септемврийските бунтове през 1923 г., както твърди комунистическата пропаганда.

Професорът отбеляза, че се създават каналите Севастопол – Варна и Одеса – Варна, като комунисти от България биват изпращани за обучение в руски болшевишки школи.

Когато тесните социалисти се болшевизират 1919 г. Димитър Благоев закрива конгреса с думите: „Довиждане, догодина – в съветската социалистическа република“.
„Те са смятали, че много скоро ще се извърши тази революция и България ще се присъедини към Русия“, добави проф. Лилков.

Според него БКП в цялата си история е действала като един агент, който е проруски ориентиран и който не разделя България от СССР и поведението на партията през годините го доказва.

Проф. Лилков даде за пример желанието на Тодор Живков България да се присъедини като 16-та република в състава на Съветския съюз и гласуването в БКП, когато 137 души, членове на ЦК и кандидат-членове на ЦК на БКП, гласуват единодушно „за“ това предложение.

„Ако прочетете тогава изказванията на тези хора – те просто изразяват много отдавна таена надежда за присъединяване на България към СССР и през следващите години Тодор Живков последователно работи по този въпрос“, коментира проф. Лилков.

По думите му тази идея стои в главите на всички комунисти.

„Цола Драгойчева тогава въодушевена става и казва: „Ето, дойде време всички задължително да научим руски език“, посочи професорът.

През целия този период БКП действа изцяло под командата на Москва, преди това на Коминтерна, категоричен е проф. Лилков.

Първата помощ, която получава въоръженото крило на БКП след 1919 г. няколко месеца след конгреса, това го пише в своите спомени Йордан Панов-Шемшето, пристига във вид на скъпоценности и бижута със специален емисар, а не в кеш, защото тогава техните рубли са били много обезценени. Те са превъртени във Виена и Париж от един търговец на хартия – Александър Гетман. Сумата е 3 млн. лева – уникална сума за онези години, с които въоръженото крило започва своята работа.
С тези пари се закупуват не само складове и оръжия, но и магазини, които се дават на определени хора, на които се създават бизнеси, допълни проф. Лилков.

„Не е късно за лустрация, но колкото се отдалечаваме в годините, толкова по-слаб ще бъде ефектът“, подчерта професорът.

По неговите думи Варна е бил плацдармът на съветското разузнаване у нас години наред и не е случайно, че точно оттам тръгват редица политически проекти у нас.

„Това е точка на много сериозно влияние на руските служби“, посочи проф. Лилков.