Проф. Митко Димитров: Депутатите ще приемат актуализацията на бюджета, няма да посмеят да гласуват против

Инфлацията ще надхвърли двуцифрено число между 10% и 15%

Проф. Митко Димитров

Проф. Митко Димитров

Актуализацията на бюджета ще мине през парламента, защото нито управляващите, нито опозицията искат да бъдат обвинявани, че не са гласували помощите за бизнеса и увеличаването на пенсиите и другите социални разходи.

Инфлацията ще бъде двуцифрена през тази година, но и увеличението на доходите ще бъде значително. Няма да има стагфлация, защото имаме икономически ръст през последните тримесечия.

Икономическият ни растеж ще остане нисък в сравнение с останалите държави от Източна Европа и няма да може да се повиши без осъществяването на реформи.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН.

„Инфлация има и за разлика от предишните години тази година ще надхвърли двуцифрено число между 10% и 15%, но не е толкова драстично голяма, както през 1996-1997 г.“, отбеляза проф. Димитров.

Според него тук е важна каква е покупателната способност. „През последната година има повишаване на средната заплата, пенсиите и социалните плащания. Доходите успяват да вървят заедно с инфлацията и тя не означава непременно намаляване на благосъстоянието на населението“, каза той и прогнозира, че доходите също ще се увеличат с около 10-15%.

Проф. Димитров смята, че очакванията за стагфлация са пресилени. Причината – от няколко тримесечия се намираме в период на растеж.

„Не виждам основания да очакваме, че този растеж ще бъде спрян. По-голяма е вероятността от стагфлация, ако нямахме растеж или имаме намаляване на производството. В нашия случай засега няма такива изгледи“, каза той.

Икономистът смята, че основният риск, ако не се случи актуализацията на бюджета, е да не се увеличат доходите на тези групи, които зависят от държавата, по-конкретно на пенсионерите.

„Основната част от корекциите в бюджета ще бъдат насочени именно към пенсионерите, политическите сили няма да посмеят да гласуват против. Това важи както за управляващите, така и за опозицията, която се готви за избори и прави всичко възможно да падне правителството. Тя няма да иска да бъде сочена като виновна за това, че на са увеличени пенсиите“, заяви проф. Димитров. Същото се отнася и за пакетите, които са насочени към бизнеса.

По отношение на икономическия растеж, той ще се движи между 2-3% на годишна база.

„Това не е голям растеж, особено на фона на останалите страни от Източна Европа, с които обикновено се сравняваме. Нормално е нашите показатели да са малко по-високи от тези на старите страни-членки, но в сравнение с държавите от Източна Европа ние не сме отбелязали някакви много по-високи темпове“, посочи проф. Димитров.

Според него по-висок растеж е невъзможен без реформи. „От десетилетия в България се говори, че институциите не работят, че имаме проблеми с корупцията, политики по отношение на бизнеса, за да може да се стимулират тези, които работят по-ефективно“, каза той.

България има много ясно разделени два сектора в бизнеса. Единият е този, който разчита на връзките с политиката и поръчките. Другият е нормален, който е конкурентен и разчита да предостави по-конкурентни стоки и услуги.

„Този бизнес работи добре дори в сегашната тежка ситуация. Продължаването на растежа ще бъде свързано именно с усилията на тази част от бизнеса. По време на предишната криза от 2008-2009 г., а и сега, този бизнес намери нови пазари. Икономиката в крайна сметка се крепи на техните усилия“, подчерта проф. Димитров.