Проф. Оливер Андонов: Конституционните промени не са „български диктат“, а решение на ЕС

За жалост по отношение на ВМРО понякога имаме и шизофреничното поведение, казва още университетският преподавател

Оливер Андонов

Оливер Андонов

Докато Македония не започне преговори с ЕС, докато не нормализира отношенията си с България, и двете страни ще бъдат част от една проруска история за Балканите, която цели да превърне региона в черна дупка за Европа.

Само хора, които искат да плашат народа с някакви теории за заговор, казват, че с конституционните промени ще загубим нашата идентичност. Това, което някои македонски политици наричат „български диктат“, всъщност е решение на Европейския съюз.

Това заяви в интервю за БГНЕС политикът от Северна Македония Оливер Андонов, университетски преподавател и представител на "фракцията за демократизация и съживяване“ на ВМРО-ДПМНЕ. Той е изпълнявал длъжността министър на вътрешните работи в правителството на Емил Димитриев за 1 ден, а след това е заместник-министър на вътрешните работи. С него коментираме въпроса защо приемането на конституционните промени и вписването на българите в нея е важно за Северна Македония, кой пречи на европейския процес и защо част от политиците в Скопие се опитват да представят общоевропейското предложение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС като „български диктат“.

Андонов подчерта, че конституционните промени са важни за нормализацията на отношенията с България.

„Важни са и защото това е една от основните причини за ненормалните отношения, които не са естествени за две съседни и близки държави. След цялата сага, която преживяхме като нация и народ, който се е създавал с векове, е дошъл момента, в който ние сме различен народ от българския народ и това да бъде записано в конституцията“, заяви той. Според него конституционните промени са необходими за „освобождаване на македонския народ от шовинистичните чувства към българския народ“, както и за „освобождаване на българския народ от опеката над македонския народ“.

„Като се абстрахираме от историята, днес е факт, че има два различни народа. Това е важно от гледна точка на един нормален, обществен, социален и европейски дух на развитието на двете държави, двата народа и двете нации. От европейска гледна точка решението е важно, защото Македония ще може да стане пълноправен член на ЕС, да се развива, и в нормални условия да поиска от България отворена и приятелска поддръжка, която се съмнявам, че България ще откаже. Тя ще се съгласи да ни подкрепи по всякакъв начин“, отбеляза Андонов и добави: Конституционните промени са необходими, за да се демократизира македонското общество, а с това да се демократизира допълнително и българското общество, „защото ще сме свързани и ще останем да живеем заедно и в бъдеще.

Бившият министър коментира поведението на партийните лидери в Северна Македония, които през последните месеци се „надпреварват“ да покажат кой е по-голям патриот. На въпрос защо политиците не казват истината за историческите лидери на ВМРО, които сами са се определили като българи, университетският преподавател отговори:

„Аз наричам това нещо закъснял национален романтизъм от 19-ти век, който е употребяван от някои хора през 21 век за политически интереси, за да дойдат на власт. Спорът по историческите въпроси, във връзка със националното самоопределение на историческите личности от ВМРО, е спор, по който историците трябва да говорят и да доказват – кой за какво се е борил, как се е чувствал, към коя Църква се е самоопределил и т.н.“

„Ние, що се отнася до ВМРО, понякога имаме и шизофреничното поведение, за жалост. Например във ВМРО-ДПМНЕ нашата централа се нарича „Христо Татарчев“ и днес ние като партия имаме проблем с българите – така излиза според ръководството. Но, ако щабът ти се нарича „Христо Татарчев“, а той е оставил документи за своята принадлежност, то е учудващо да се следва такъв наратив“, каза Андонов.

Запитан защо политическата класа в Северна Македония заблуждава гражданите, че конституционната реформа ще открадне тяхната идентичност, бившият министър подчерта, че се чувства като македонец и нищо не може да отнеме националното му самочувствие. „Дали ще гледаме назад и ще търсим български корени, дали ще се върнем към Адам и Ева, аз съм се осъзнал като македонец и такъв съм пред света“, каза той.

„Учудвам се, когато някой се опитва да ме убеди, че с вписването на българите в македонската конституция, ние ще изгубим нашата идентичност. Това може да го кажат само хора, които не са сигурни в себе си или хора, които искат да плашат народа с някакви теории за заговор, от който ние ще изгубим нещо. Това се прави по политически причини, за да се задържи нестабилността в региона. Докато Македония не започне преговори с ЕС, докато не нормализира отношенията си с България, и двете страни ще бъдат част от една проруска идея на Балканите, която цели да превърне Балканите в черна дупка за Европа“, подчерта Оливер Андонов.

Той отбеляза, че не смята т.нар. „френско предложение“ за български диктат – позиция, която лидерите от ВМРО-ДПМНЕ често изразяват.

„Аз не наричам това български диктат, то е позиция на Европейския съюз. Ако се върнем към месец декември 2020 г., България се опита да вкара исторически въпроси в преговорната рамка. На това се противопоставиха чехите и словаците, а това е съвсем логично. Ако в една съвременна Европа ние обясняваме историята, ще трябва пак да се избием помежду си. Това, което някои македонски политици наричат „български диктат“, е решение на Европейския съюз. Наричаме го „френско предложение“, но то е на ЕС. Предложението е такова, каквото е“, заяви Андонов.

Той не пожела да прогнозира кога ще бъдат приети конституционните промени, но изрази позиция, че ако това не се случи скоро, РСМ ще пострада.

„Ако това не стане, естеството на политическите събития ще бъде лошо за Македония. Убеден съм, че ако конституционните промени се случат, ще тръгнем много по-бързо по пътя на преговорите. Ще можем да се разберем с България относно историческите спорове, които създават трудности, а те трябва да са аргументирани, за да гледаме напред. Повтарям, че причината за всичко това е изключителното руско влияние в региона, за да бъде той проблемен за Европа“, каза Оливер Андонов в заключение.