Проф. Пламен Павлов: Скопие трябва да се застави да се откаже от антибългарската пропаганда

 Не трябва да се налага вето на Македония, но твърд тон трябва да има. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод така наречения „Ден на македонската революционна борба“.

Проф. Пламен Павлов подчерта, че югозападната ни съседка трябва да бъде заставена да се откаже от антибългарската пропаганда и от политиката лъжата да бъде приемана за истина.

Според него няма никакво съмнение в българския характер на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. „Организацията, както много добре знаем, се нарича отначало Български македоно-одрински революционни комитети (БМОРК). Това го признават и даже най-големите македонисти. Уставът на организацията е с тази абревиетура“, каза историкът.

По думите му Вътрешната организация се казва така от 1905 г. „Даже по време на Илинденско-Преображенското въстание е Тайна македоно-одринска революционна организация, което пак е от арсенала на българските революционни названия. Да си спомним за Тайния комитет, за БТРЦК – Пловдив, за Съединението и идеята да се вдигне въстание в Македония", посочи още той.

Историкът бе категоричен, че никакво македонско самостоятелно движение няма.
„Това е продължение на националноосвободителните борби на българския народ срещу османската власт отпреди Освобождението. Не искам да се повтарям, но всеки, който има съмнение, трябва да отвори спомените на Даме Груев, да прочете това, което казва и Сандански, да не говорим за Гоце Делчев. Тази комитетска организация е създадена по модела на организацията на Левски. То е казано неведнъж, особено от Дамян Груев, как се четат Записки по българските въстания, как се прилагат“, подчерта проф. Пламен Павлов.

Проф. Пламен Павлов изтъкна, че това, което прави така наречената македонска наука, е в разрез с всякаква истина и е културно престъпление, защото се говорят лъжи. Историкът обърна внимание, че говори за така наречена македонска наука, защото му е трудно да приеме една политическа пропаганда за наука.