Проф. Румен Кънчев: Чухме една от най-слабите речи на Путин, говори за нов световен ред, но не посочва какъв

проф. Румен Кънчев, снимка: БГНЕС

проф. Румен Кънчев, снимка: БГНЕС

"Това беше една от най-слабите речи на Владимир Путин, изцяло насочена към присъстващите в залата, които носят на плещите си войната в Украйна. Те не бяха особено въодушевени. Видяхме само, че Дмитрий Песков е щастлив. Путин отново обиждаше и заклеймяваше Европа, наричайки я неонацистка". Това заяви бившият зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев пред БНР.  

"Той предизвиква смях, като каза как с две писма до НАТО предлагал план за мир, а в тях всъщност руският президент иска изтегляне на натовските сили от Украйна. Обама си беше въобразил, че може да изгради по-тесни отношения с Медведев като по-диалогичен. Тогава беше подписан договора СТАРТ. Той е 10-годишен и много важен, защото дава възможност на руски екипи да проверяват например има ли ядрено оръжие на американските полигони. Този договор е стратегически и много важен за ядрения баланс в цялата планета, а не само между САЩ и Русия. Излизането от договора дава възможност за безконтролно увеличаване на ядреното оръжие, както беше при Студената война. Същевременно Путин се похвали, че е подписал указ за въвеждане на нови ядрени системи", коментира експертът по отбрана. 

"Русия вече е подготвила своите части в Украйна за атака до 2-3 седмици. Очакваме инвазия в Луганска и Донбанска област. Украйна трябва да издържи. Тя е окуражавана от Запада. Той ще продължи да консолидира световното мнение чрез дипломация, за да обясни какво се случва в Украйна. Путин в речта си говори за нов световен ред, но не посочва какъв ще бъде той и какви ще са критериите за полюсите в него. Речта беше за вътрешно ползване, макар че Путин имаше възможност да направи крачка в другата, конструктивната посока", каза още проф. Кънчев.