Проф. Румен Кънчев: Новата техника в Украйна ще постави руската армия в много тежка ситуация, ще има и психологически ефект

проф. Румен Кънчев

проф. Румен Кънчев

"Русия мобилизира нови и нови сили и войници. Сега се чака втори цикъл на мобилизация. Чрез тези свежи сили очаква да попълни огромните тежки загуби и да продължи войната. От Москва не дават знаци, че искат преговори. При украинците тече процес за вкарването на супер модерна техника за сухопътен бой. САЩ имат 8000 танка "Ейбрамс" и те се водят за най-добрите". Това заяви Това заяви проф. Румен Кънчев, експерт по геополитика и отбрана, съучредител на ПП „Републиканци за България“ пред БНР. 

"Имаме подаване на офанзивни системи към Украйна. Това ще промени нещата и Украйна в технически план ще превъзхожда много Русия. Западът непрекъснато иска Русия да седне на масата за преговори, за да приключи глупавата война. Русия, освен това, толкова много затъва, след като влезе в суверенна страна. Превъоръжаването на украинската армия ще окаже много силно психологическо влияние. "Ейбрамс" имат далечина на стрелбата от 2 500 м, а руските - 2 000 м. Мисля, че ще настъпи доста тежка ситуация за руската армия. Украинците ще издържат, но руските войници няма да успеят, защото отиват зле подготвени на фронта. Руското ръководство трябва да се замисли дали трябва да дава толкова много жертви. Смяната на ръководството в руската армия с ген. Герасимов, близък до Путин човек, означава, че президентът държи войската да стои зад него. От външна гледна точка посланието е, че Русия ще се бие докато може. Военният успех на Украйна зависи от издръжливостта на руския народ и на приятелите на Киев. ЕС няма да се огъне. Най-доброто е да се тръгне към преговори. Вероятно ще трябва изчакаме лятото, когато ще се появи кампанията на двете армии", каза още проф. Кънчев.