Проф. Румен Кънчев: Русия извършва гигантско превъоръжаване

Кремъл се готви за ядрена война със Запада, прогнозира експертът

проф. Румен Кънчев

проф. Румен Кънчев

Русия вече има хиперзвуково оръжие и продължава да се превъоръжава. Това каза в интервю за „Фокус“ проф. Румен Кънчев, координатор на сектор „Национална и международна сигурност“ в ПП „Републиканци за България“ и част от Евро-атлантическия център за сигурност.

Всичко това се случва след анексирането на Крим от Русия, посочи Кънчев и обясни какво представлява хиперзвуковото оръжие, с което страната разполага.

„Още през 2016 г. беше отделена специална сума от 20 трилиона руски рубли, която беше предадена на военнопромишления комплекс за разработването на качествено нови системи оръжия и военна техника. Тези системи вече се появяват. Русия вече има хиперзвуково оръжие. То е с много висока скорост от порядъка на 20 маха, същевременно носи бойни глави с мощност от 100 до 150 килотона. Това е огромна мощ. До 2024 г., според представения план за усвояването на парите, Русия планира построяването на 420 такива ракети. Същевременно междуконтиненталните балистични ракети също рязко увеличават броя си“, каза експертът.

В последните години световните власти се питат защо е необходимо това превъоръжаване, подчерта  още проф.  Кънчев. Отговорът е, че Русия се готви за ядрена война със Запада. Не е ясно как ще отговори Западът, каза още проф. Кънчев. Според него Западът ще продължи да се държи твърдо с Русия. Русия вече води активно разузнаване в киберпространството и разпространява на глобално ниво погрешни и неверни данни. Това е активна кибервойна със САЩ и либералните демократи, добави той. Кънчев каза още, че не е обяснимо защо Путин тръгва на конфронтация със Запада, след като Студената война премина и Русия не можа да се представи по добър начин в тази битка. Надпревара в превъоръжаването има, но всички тези системи ще останат ненужни, защото светът трябва да продължи да съществува. Това са излишно похарчени пари, които могат да са полезни на населението, коментира още той. По време на световна пандемия не е удачно да за започват военни действия, категоричен бе Кънчев и изрази надежда да не се стигне до такива.