Проф. Тимъти Снайдър: 10 причини, поради които победата на Украйна е важна за света

Ако Русия спечели тази война, това ще е огромна победа за всички враждебни на демокрацията сили, казва историкът

Проф. Тимъти Снайдър

Проф. Тимъти Снайдър

Той формулира 10 причини, с които аргументира позицията си по време на Киевския форум по сигурността, съобщи изданието Гордон. Форумът е основан от фондацията на експремиера Арсений Яценюк "Отвори Украйна".

"Първата причина е ключова: победата на Украйна, според моето убеждение, е единственият път за постигане на мир… Победа на Русия ще доведе до по-нататъшна руска агресия. Капитулация на Украйна би означавала продължаване на руските зверства на украинска земя." – заявява Снайдър.

Като втора е причина той посочва, че украинската победа е важна за сигурността в региона – ако руската агресия бъде спряна в Украйна, това ще защити не само украинците, но и другите народи от региона: "За народите на балтийските страни, за Полша, Румъния, Молдова е много важно руската агресия да не постигне  успех." 

По думите му, третата причина е свързана със сигурността на самите украинци.

"Няма никакъв друг начин да бъдат защитени украинските граждани, освен чрез победа на Украйна. Докато трае войната, украинците под руска окупация са подложени на депортация и други зверства, а украинците в неокупираните територии страдат от обстрели и бомбардировки." – подчертава Снайдър.

Четвъртата формулирана от него причина е

защитата на демокрацията,

тъй като именно демокрацията е това, което президентът на Русия Владимир Путин и неговият режим не могат да понасят.

"Същевременно, според мен – и това е петата причина – победата на Украйна е важна за демокрацията като цяло. Ако Русия би спечелила тази война, това би било огромна победа за всички враждебни на демокрацията сили, за всички, които искат да използват една или друга форма на насилие, за да свалят управлението в демократичните страни." – отбелязва историкът.

Като шеста причина, определяща важността на украинската победа, той посочва защитата на базисния принцип, че всички нации са равни, а държавите заслужават уважение. 
"С други думи, победата на Украйна е още един импулс към създаването на постимпериалистически свят", пояснява той. 

Седмата причина е свързана с паметта за Втората световна война.

"За Путин уроците от Втората световна война са нещо, от което той има по-голяма нужда, отколкото от самата война. За Путин уроците от победата над фашизма са нужни повече от фашизма. За Путин уроците от Втората световна война се изразяват в това, че думата "фашизъм" означава всичко, което му е  угодно, и че тази дума може да се използва като  език на омразата против тези, които той е избрал за свои врагове. Не може този прочит на Втората световна война да победи." – категоричен е Снайдър.

По думите му, осмата причина са положителните последици за бъдещето на самата Русия, която трябва

да стане "нормална цивилизована страна"

"Девето. Украйна трябва да победи защото, както знаем, тя е огромен производител на храна за останалия свят", продължава ученият.

"Десетата причина, която по някакъв начин събира в себе си всички предходни: победата на Украйна ще помогне не само на украинците, но и на всички нас да насочим вниманието си към бъдещето… Смятам, че е много важно европейците и другите страни да помогнат да се предложи на украинците бъдеще след тази война – в смисъл на членство в ЕС и мощна подкрепа, която ще даде на Украйна възможност отново да съгради разрушеното." – казва още Снайдър.

Той подчертава, че ако вместо да се борят украинците бяха предпочели капитулацията, "нашето бъдеще, бъдещето на демокрациите сега би било много мрачно".

"Със своята борба украинците дават на другите демокрации време", обобщава Тимъти Снайдър.
Превод: Faktor.bg