Проф. Топалов: Ако РС Македония влезе в ЕС, Русия ще има най-могъщия си троянски кон в съюза

Белград няма да пусне Скопие да стане член на съюза, смята историкът

проф. Кирил Топалов

проф. Кирил Топалов

„Република Северна Македония не желае да влиза в ЕС. А дори да желае, Сърбия няма да я пусне. Те просто използват нашето вето като алиби. Защото РСМ не е самостоятелна държава, а тоталитарен филиал на бивша Югославия”. Това заяви в ефира на NOVA NEWS проф. Кирил Топалов. Той е бивш посланик на страната ни в Атина и Ватикана, бивш директор на Народната библиотека и член на смесената историческа комисия със Скопие.

Според професора македонците са сигурни, че Европа ще принуди България да ги пусне. Ето защо те нямали никакво желание да направят крачка към нас.

„Колкото повече ние сме готови да направим някакъв жест, толкова повече те втвърдяват своята позиция”, категоричен бе проф. Топалов.

Според него Русия ще бъде печеливша, независимо от това дали РСМ ще бъде приета в ЕС, или не.

„Ако не влезе, това ще означава, че между България и Европа стои една плътна стена, която работи за Русия. Ако пък влезе, Русия ще има най-могъщия си троянски кон в ЕС, защото РСМ не е самостоятелна държава. Тя се управлява от Сърбия. Много пъти съм казвал, че когато се говори със Скопие, всъщност се говори с Белград”, категоричен бе историкът.

Той подчерта, че в преговорите със Скопие няма никакъв напредък, и то не по наша вина. „Ако бях политик, щях да кажа, че се държат нагло”, заключи професорът.