Професор, предсказал финансовата катастрофа през 2008, прогнозира глобални кризи

Проф. Рубини участва в 8-ия икономически форум в Делфи

Проф. Нуриел Рубини, световноизвестният икономист, който присъства на 8-ия икономически форум в Делфи, заяви, че светът ще бъде изправен пред множество и тежки кризи. Той представи новата си книга "Големите заплахи", съобщава "Катимерини".

Макар че Рубини похвали растежа и възстановяването на Гърция през последните три години, той заяви, че трябва да се води борба с бюрокрацията и че гръцко-турските проблеми могат да се върнат с пълна сила след изборите в Турция, като Анкара ще създаде „симулирана криза“.

Икономистът заяви, че предизвикателствата, пред които е изправено човечеството в този момент, са не само политически или икономически, но и технологични и екологични, като ги нарече „поликриза“.

Той също така прогнозира, че тези многобройни кризи ще бъдат „слугите" на популизма както в Европа, така и в Америка. Тъй като тези катастрофални събития продължават да засягат бюджета на много държави и задълбочават рецесията, пътят към властта ще бъде проправен за популистите.

Проф. Рубини се спря и на това, което нарече „Студена война“ между Китай и САЩ, която заплашва икономическия и политическия ред на международната сцена, като все така зловещо прогнозира, че Китай се издига все по-високо, а доларът скоро ще отслабне.

Той говори и за закъснението на правителството да положи усилия и да води политика за борба с екологичния колапс.

Проф. Рубини е известен и като "Д-р Дуум", тъй като е известен с това, че предсказа финансовата катастрофа през 2008 г. Миналата година той също така прогнозира, че през 2023 г. Америка ще изпадне в дълбока рецесия. /БГНЕС