Произнасят присъдата по делото „Хитрино“

Пред съда ще се изправят двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На 10 декември 2016 г. сутринта влак с полипропилен, пътуващ от Бургас към Русе, дерайлира и предизвика взрив в центъра на шуменското село Хитрино.

Пожарът и ударната вълна, образувана при възпламеняването, разрушава околните сгради (около 50 на брой), при което затрупва част от живущите, а други получават различна степен на изгаряне.

Седем души загиват при инцидента. Машинитите на влака обаче остават живи. Заради взрива се налага евакуация на живущите от селото, а 150 пожарникари се борят с пламъците, които са потушени до обяд. Ранените са откарани в болниците в Шумен и Варна. Някои от тях са с 90% изгаряния по тялото. На 12 декември 2016 г. в памет на жертвите е обявен Ден на национален траур.

Като най-ветоятна причина за катастрофата се приема човешка грешка. Водеща е тезата за превишена скорост на композицията при навлизане в гарата, поради която влакът е дерайлирал.

На подсъдимата скамейка, за да чуят присъдите си, днес – четири години по-късно, се изправят двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков. Прокуратурата поиска те да бъдат осъдени на 20 години затвор.