Производители отново предлагат ДДС за храни и напитки да бъде 9%

За да се намали ценовият скок

На среща с министъра на икономиката Никола Стоянов производители на храни и напитки настояха данък добавена стойност за тяхната продукция да бъде намален от 20% на 9%, предаде БНР. Това според бранша ще доведе до намаляване ценовия скок.

Покачването на цените на храните се дължи на поскъпването на суровините, нарушените вериги на доставки, повишените цени на торовете и фуражите. Поради това някои от секторите имат съществен спад на оборотите.

По данни от бюлетина на Европейската браншова асоциация потребителските цени на хранителните стоки у нас за септември и октомври са се повишили с 26%, съобщи Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки" и предложи като антиинфлационна мярка намаляването на данъка добавена стойност на 9%.

Според нея мярката би довела и до изсветляване на сивия сектор и деклариране на реални обороти.