Прокуратурата подхваща всички криминално проявени с две или повече висящи дела

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева

От вторник прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с бащата на убитата в Галиче 18-годишна Андреа – Асен Руменов. 

"Срещата беше тежка. Това, което главният прокурор Иван Гешев ще направи, е още утре да разпореди на всички прокуратури проверки на лица с две и три висящи производства. Проверките ще обхваната и мерките за неотклонение, ако не се спазват, ще се искат по-тежки мерки с цел намаляване на битовата престъпност и да не се повтарят случаи като Галиче с тежки човешки драми", посочи говорителят на главния прокурор, цитирана от "Правен свят". 

След срещата стана ясно още, че народни представители от ГЕРБ в най-скоро време ще внесат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да не се допуска редукция на присъдите на непълнолетни убийци. Промяната в закона ще цели да няма предварителна гаранция за редукция за непълнолетни, извършили престъпления срещу личността. Сега законът казва, че ако престъплението е извършено от непълнолетен, максималната присъда е 12 години. Кабинетът, прокуратурата и експерти започват консултации, с които ще целят създаването на нови законови разпоредби, които да вземат под внимание състоянието на извършителя, за да може той да получи наказание като възрастен. 

"Премиерът Борисов и главният прокурор Гешев обещаха да направят всичко да се прекъсне тази престъпност, която е в момента. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен. Това момче, този изрод, извинявам се за грубия израз, но първо е направил нападение над беззащитен човек по жесток начин, след това нападение над полицай и е получил пробация. Ако беше наказан това нямаше да се случи, трябваше да се спре още в самото начало", заяви след срещата и бащата на убитата Андреа от Галиче Асен Руменов.