Прокуратурата разследва случая с децата, пострадали от бисквити с канабис

"За престъпления против народното здраве"

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по случая с децата, които бяха хоспитализирани, след като са консумирали бисквити, съдържащи канабис, предаде БНР.

Всички деца са в добро състояние, но остават под лекарско наблюдение още два дни в УМБАЛ "Д-р Георги Странски".

Днес е образувано досъдебно производство, съобщи прокурор Елеонора Янева, говорител на Районната прокуратура.
 
"За престъпления против народното здраве. В хода на разследването се проверяват всички възможни версии за начина, по който са придобити бисквити, за които се предполага, че съдържат високо (концентрирано - бел. ред.) наркотично вещество. По първоначална информация от лицето, което се грижи за тези деца.

Те са предоставени от непозната жена за нея, като и друг път са получавани хранителни продукти от непознати лица. Към момента е ангажиран отделът "Закрила на детето", като тепърва ще бъде ангажирана и Българската агенция по безопасност на храните." - поясни тя.

Възникват въпроси как тези бисквити как са попаднали в жената, дали са купени по интернет, дали някой ги е внесъл от някоя европейска държава - дори се появи опаковка на такива бисквити, за която не е ясно дали е автентична.

По думите на прокурор Янева, точно върху това се работи:
"За целта се проверяват и камери за видеонаблюдение. Извършват се разпити на всички лица, запознати със случая." - отбеляза тя.

От отдела "Закрила на детето" имат готовност за оказване на психологическа помощ на семействата.