Прокуратурата в Беларус поиска 10 години затвор с максимална сигурност за опозиционера Роман Протасевич

Протасевич бе арестуван през 2021 г., след като полетът му с авиокомпанията „Ryanair“ беше прихванат от изтребител

Роман Протасевич

Роман Протасевич

Беларуската прокуратура поиска 10 години затвор за опозиционен активист, който е помагал за координирането на масови протести срещу режима на президента Александър Лукашенко през 2020 г., предадоха държавните медии, цитирани от АФП.

Роман Протасевич, редактор на опозиционен канал в Tелеграм, е арестуван през 2021 г., след като полетът му с авиокомпанията „Ryanair“ беше прихванат от изтребител и принуден да кацне в Минск.

Свързаната с Москва страна, управлявана от Лукашенко от 1994 г., се разправя с всички, свързани с протестите, които бяха най-големите в историята на Беларус.

Прокурор Наталия Соколова поиска Протасевич да бъде затворен за десет години в затвор с максимална сигурност.

Тя също така настоява за дълги присъди затвор за други двама сътрудници в изгнание на канала "Некста", като за Степан Путило поиска 20 години затвор, а за Ян Рудник - 19 години.

Соколова заяви, че искането за по-кратка присъда за Протасевич е поради това, че той е "изпълнил условията за сътрудничество".

Смята се, че след ареста му, който шокирасвета, Протасевич е бил принуден от властите да се извини по държавната телевизия.

При откриването на съдебния процес през февруари той заяви, че е "напълно виновен", във видеоклип, публикуван от държавната информационна агенция "Белта".

От юни 2021 г. активистът е под домашен арест.

Протасевич е обвинен в десетина престъпления, сред които "подбуждане на социална омраза, организиране на масови протести, призоваване към действия, които вредят на националната сигурност, и "публично критикуване" на Лукашенко.

„Некста“, популярен канал в „Ютюб“ и „Телеграм“, е играл активна роля в протестите през 2020 г., които избухнаха, след като Лукашенко беше обвинен във фалшифициране на изборите.

Платформата беше забранена и обявена за "терористична организация".

По данни на независимата правозащитна група "Вясна" в Беларус в момента в страната има 1500 политически затворници.

Режимът в Минск стана още по-изолиран, след като брутално потуши протестите и позволи на Русия да използва беларуска територия, за да започне офанзивата си в Украйна.