Прокуратурата в Полша иззе пари от сметки на руското посолство

800 000 злоти и 912 000 долара.

Полската прокуратура е иззела средства от сметките на руското посолство и търговската мисия във Варшава, съобщи ръководителят на руската дипломатическа мисия Сергей Андреев пред руските държавни медии.

"Получихме уведомление от прокуратурата, че средствата от сметките на посолството и търговската мисия в банка Сантандер са прехвърлени по сметките на прокуратурата", заяви посланикът.

Банка Сантандер съобщи, че е прекратила сътрудничеството си с посолството и е закрила сметките. Андреев нарече случилото се "грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения" и подчерта, че става въпрос за "значителни средства". Парите са били съхранявани в сметки в щатски долари и полски злоти.

Сметките на руското посолство в Полша бяха блокирани от полската прокуратура в началото на март 2022 г. Те са на стойност 800 000 злоти (около 180 000 долара) и 912 000 долара.

"Прокуратурата стои зад напълно абсурдните си теории, че парите от сметката на посолството биха могли да бъдат използвани за финансиране на тероризъм. Естествено, не се дава никакво основание или обяснение откъде са се сдобили с такава безумна идея." - твърди Андреев. /БГНЕС