Прокурори от Румъния представиха опита си в борбата с киберпрестъпления

Българската страна бе представена на Международната конференция от главния прокурор Иван Гешев

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работен разговор с Богдан Лику. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работен разговор с Богдан Лику. Снимка: БГНЕС

Приключи заключителната част от Международната конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики за противодействие на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари“, на която Прокуратурата на Република България е домакин. Форумът се проведе в гр. Бургас в периода 30.05-01.06.2023 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Българската страна бе представена от главния прокурор Иван Гешев, заместник главния прокурор Десислава Пиронева, говорителя на главния прокурор Сийка Милева, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), прокурор Сава Петров от ВКП, апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров, заместник-апелативния прокурор на Бургас Валентина Маджарова, представители на Главна дирекция “Гранична полиция” – МВР, както и на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“.

В тридневния форум участваха представители на прокурорски институции от Украйна, Молдова, Турция, Азербайджан, Литва, Румъния, на Департамента по енергетика на САЩ.

В третия ден от конференцията прокурори от Румъния представиха местната законодателна рамка в областта на киберпрестъпленията и трансграничната престъпност, както и спецификите на румънската правоохранителна система в областта на трафика на наркотици и престъпленията в онлайн среда.

Заедно с главния прокурор Иван Гешев участниците обърнаха специално внимание и тенденциите в областта на международното сътрудничество и предизвикателствата пред националните системи за справяне с трансграничната престъпност. Акцент бе поставен върху няколко типа престъпления, с които държавите от Източна Европа и Централна Азия се борят заедно. Сред тях бяха противодействието на сексуалната експлоатация на деца във виртуалното пространство, военните престъпления, в контекста на войната в Украйна, трафика на мигранти, престъпленията в дигитална среда, нелегалния трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали и др.

„Винаги е радост за мен да участвам в подобни формати, тъй като всеки път научавам нещо ново. Ние сме колеги, но вече сме и приятели. Нека работим заедно в борбата с трансграничната престъпност!“, заяви прокурор Цветомир Йосифов.

Форумът имаше и практическа част, в която бе представена мобилна апаратура, предоставена на Главна дирекция „Гранична полиция“ - МВР от Департамента по енергетика на САЩ в борбата с нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали по силата на сключен между двете държави меморандум за сътрудничество.

„Достиженията на българските служби за сигурност в лицето на Главна дирекция „Гранична полиция“, ОДМВР, „Пожарна и аварийна безопасност“, Агенция за ядрено регулиране, Районна здравна инспекция, работейки в синхрон, минимизират риска от трансграничния трафик на ядрени материали и по този начин, доколкото България е външна граница, опазват живота и здравето на европейските граждани. Постигането на този синхрон е предпоставка за справяне и с останалите престъпления“, заяви апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, който бе и модератор на последния панел от конференцията.

Той обобщи заключенията от форума: „Престъпността много отдавна не е локална. Наблюдаваната в световен мащаб дигитализация доведе до това престъпността да няма каквото и да е ограничение – териториално, етническо, социално-икономическо, културно-религиозно, възрастово, субкултурно и др. Ето защо тесният оперативен обмен на информация и добри практики между представителите на правоохранителните органи в международен план е единствената възможност за ефективно разкриване и наказване на трансграничната престъпност, особено когато става дума за изпиране на пари и киберпрестъпления“.