Пролетен пататник с овче кисело мляко

Бързо, лесно и изключително вкусно ястие

снимки: Faktor.bg

снимки: Faktor.bg

Необходими продукти:
2 средно големи картова
1 гл. стар лук
2-3 стръка пресен лук
1 яйце
олио
масло
трошено сирене
риган
самардала

Начин на приготвяне: Обелените и измити картофи настържете на едро ренда. Поставете ги в цедак, за да се изцеди водата от тях. След това прибавете настъргания на ренде стар лук, нарязания на ситно пресен лук, яйцето и овкусете с риган и сол (колкото обичате). Прибавете 1-2 с.л. олио и разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес. Ако ви се стори рядка, ръснете малко брашно.

Намаслете средно голям тиган и го загрейте леко, след което сложете в него сместта и я разстелете като палачинка, върху която поръсете трошеното сирене. Печете за 1-2 минути на силен огън, след което оставете ястието да се готви за още около 10-12 минути на средно силен огън, докато добие приятена коричка

След това обърнете пататника и го оставете да се сготви и от другата страна, като преди това отново намаслете тигана. За да обърнете пататника може да използвате малък кръг за точене. Когато се зачерви и от другата страна, извадете пататника върху голяма чиния, намажете го с бучка масло и поръсете (по желание) със самардала.

Консумирайте ястието топло. Поднесете го с домашно овче мляко, което ще направи пататника изкусително вкусен. 

patatnik_toni2.jpg