Проруският председател на черногорския парламент Андрия Мандич оцеля при вот на недоверие

С 44 срещу 27 гласа

Андрия Мандич

Андрия Мандич

Андрия Мандич, проруският лидер на партията "Нова сръбска демокрация", ще продължи да бъде председател на черногорския парламент, след като оцеля при вот на недоверие.

При тайно гласуване 44 депутати го подкрепиха да остане начело на парламента, а 27 гласуваха за освобождаването му. В черногорското Народно събрание има 81 депутати.

Уволнението на Мандич беше поискано от "Демократическата партия на социалистите" (ДПС), която го обвини в злоупотреба с парламента за "партийни, националистически и антиевропейски интереси".

ДПС, най-голямата опозиционна партия, беше възмутена, след като Мандич прие Милорад Додик, проруския президент на босненско-сръбската област на 27 февруари.

Додик посети Черна гора веднага след срещи с президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко. Посещението предизвика бурни протести в Черна гора и Босна и Херцеговина, което накара последните да изпратят протестна нота до черногорските власти.

Посочва се, че само знамето на босненско-сръбската област, Република Сръбска, е било показано зад Додик на пресконференцията, без това на Босна. Додик призова за отделяне на доминираната от сърбите Република Сръбска от БиХ. Една четвърт от населението на Черна гора е от етнически сърби.

„Мандич е представител на хората, които провеждат национал-шовинистическа политика, пропагандатор на великосръбския национализъм. За него (Радован) Караджич и (Ратко) Младич са герои.“ - каза депутатът от ДПС Иван Вукович, обяснявайки искането за освобождаване на Мандич.

Караджич и Младич са босненски сърби, осъдени за военни престъпления, включително геноцид, по време на разпада в Югославия.

ДПС разкритикува Мандич за посещението на предизборния щаб на партията на сръбския президент Александър Вучич в деня на парламентарните избори в Сърбия. Те го критикуваха и за това, че е поставил в кабинета си трицветно знаме, идентично с официалното национално знаме на Сърбия. Черна гора обяви своята независимост от Сърбия през 2006 г.

ДПС нарече Мандич "тежест на врата" на европейска Черна гора и заяви, че западните посланици заобикалят черногорския парламент заради лидерската роля на председателя.

Мандич не отговори директно на критиките, като вместо това подчерта, че обществото се интересува преди всичко от резултатите на парламентарното мнозинство. /БГНЕС