Протестите в Иран: Заплашват със смърт близките на Махса, починала след арест от нравствената полиция

Семейството на Махса Амини – 22-годишната кюрдка, чиято неясна смърт в полицейския участък отприщи масовите протести в Иран – обяви, че е получило смъртни заплахи. Близките на младата жена дори били предупредени да не участват в демонстрациите. Махса се превърна в символ на репресиите на режима, след като беше арестувана от нравствената полиция заради неправилното носене на хиджаб.

„Семейството ни е подложено на огромен натиск от страна на официални лица на Ислямската република. По тази причина не разговаряхме с правозащитни организации или канали извън Иран и не информирахме никого от външния свят за нейната кончина", каза братовчедът на жертвата Ерфан Мортезай пред Би Би Си. Ерфан от години се опитва да свали властващия режим. Той е боец от Пешмерга (въоръжените сили на автономния регион Иракски Кюрдистан), предаде Нова ТВ

В разговор с журналист от британската медия той я нарича с кюрдското име Жина. Махса е официалното ѝ иранско име, което нейните родители са принудени да използват при попълването на официални документи, защото кюрдските имена са забранени.

„Жина беше обикновен човек, тя не беше политик”, заяви Мортезай. И допълни: „Режимът си измисля сценарии и разпространява дезинформация, казвайки, че Жина е била в контакт с мен, че съм я обучавал и изпращал обратно в Иран, за да извършва определена дейност. Това е напълно неоснователно".

По думите му близките на Махса се страхуват за безопасността си. „Подложени сме на репресии в Ислямската република. Официални представители на режима ни заплашват чрез фалшиви профили в Instagram, като казват, че ако се включим в протестите, може да бъдем убити. Лично аз многократно съм получавал заплахи по телефона", коментира още Ерфан.