Христо Лафчиев: Социални работници са издирвали в ромските махали майки с непризнати от бащите им деца

Христо Лафчиев

Христо Лафчиев

„Хората не знаят какво точно се е случило. Това, което не знаем, е, че миналата седмица социални работници са влизали в ромските махали в Бургас и в Сливен. Ходили са и са търсили майки с непризнати от бащите им деца. Били са и в махалите в Петрич и в Сандански”. Това заяви в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия Христо Лафчиев от Национална група „Не на Стратегия за детето 2019-2030“.

„Около избори, когато тръгнеш заплашително по етническите махали е ясно, че създаваш напрежение. Това са хора от социалното министерство и социалното министерство много добре знаят кой е изпратил тези хора по махалите”, категоричен е той.

Според него някой покачва градуса на социално напрежение и то - нарочно. „Ходили са по махалите и са проверявали каква е битовата обстановка. Каква битова обстановка би могло да има в тези махали? Това е излишно дразнене”, каза още Лафчиев.

„Аз лично не мога да кажа кой покачва градуса на социално напрежение, но казаното дотук е меко казано несериозно като обвинение към държавата и към социалните служби”, заяви политологът Иво Инджов.

По думите му социалните служби трябва да си вършат работата, независимо от това дали предстоят избори или не. „Аз нямам информация за това, нито според мен господинът разполага с такава. Той дава факти, които са извадени от контекста”, смята Инджов.

„Работата на социалните служби е именно такава – да проверяват на място как се отглеждат децата и дали има или няма нарушения. Към момента си има законодателство и никой не е виждал да има проблеми с него”, посочи още той.