Противниците на Тръмп хвърлиха срещу него организираната престъпност, погроми и насилие заливат страната

Демократите възстановяват традицията за бизнес връзки с мафиотски кланове

Мощна вълна от насилие обхвана градовете на Съединените американски щати. Местните банди вземат активно участие в погромите, организираните престъпни групи овладяват контрола върху отделни квартали и цели градове. Цялата тази престъпност има политически чадър. Кои американски лидери умишлено допринасят за подбуждането на насилие в своята страна - и защо?

Основните средства за масово осведомяване в САЩ се посветиха изцяло на предизборния анализ на „греховете“ на Доналд Тръмп, без дори да се опитват да предадат на публиката реалната картина на случващото се в страната. Днес е възможно да научите за случващото се „на терен” само от местната преса или телевизия. Съдейки по тези данни, мащабът на въоръжената конфронтация в САЩ надхвърля всички обичайни граници - статистиката на тежки престъпления с насилие, убийства, погроми и грабежи бързо нараства. 

Членовете на местните престъпни групи взеха активно участие в погромите след смъртта на Флойд. Сега различни организирани престъпни групи открито завземат властта в определени райони, предградия и дори в цели градове на Съединените щати. Въоръжените бандити "патрулират" улиците, плячкосват, нападат жителите. Полицията се оттегля от този хаос. Местните власти - ако представляват Демократическата партия на САЩ - защитават открито "своите" гангстери. 

В особено възмутителни случаи президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да включи федералните сили в помощ на полицията, но това е трудно да се направи. Според закона той има право да изпраща служители по сигурността в града само в един случай: ако това, което се случва там, попада в категорията „бунт“. Местната полиция трябва да докладва това. Но полицията, напълно зависима от градските власти, рядко се осмелява да прави подобни изявления. И ако федералните сили наистина пристигнат, местните власти надават такава врява, сякаш са окупирани от чужди войски. 

В края на юли например ситуацията в Портланд (Орегон) стана изключително лоша. Въоръжени мъже нападнаха полицаи, подпалиха няколко пъти федералната съдебна палата, барикадираха вратите на полицейските управления и ги подпалиха - въпреки че вътрешността им беше пълна с хора. За един месец в града с половин милион бяха убити поне 15 души. 

Служители на федералните правоприлагащи органи пристигнаха в града, въведоха относителен ред там. Въпреки това, по-малко от седмица по-късно, областният управител и кметът на Портланд успяха да ги отстранят. „Те (федералните) са действали като окупатори и са провокирали насилие“, заяви губернаторът на Орегон Кийт Браун. Денят след заминаването им градът отново пламна. Въоръжените погроми и палежи продължиха с нова сила. Междувременно главниятт инспектор на Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на законността на федералните действия в Портланд. "Това се нарича федерализъм", шеговито се шегуваха местните в социалните медии. "Ако избраният кмет иска да изгори града до основи, тогава това е само негова и на неговите избиратели работа." 

Подобна история се развива в Сиатъл. След като анархистите превзеха центъра на града, част от местните жители напуснаха, а останалите се въоръжиха. На 4 август въоръжените граждани защитиха местният началник на полицията Кармен Бест, смела чернокожа жена, която на практика се противопостави сама на градските власти и погромите. Тълпа от около двеста души се приближи до къщата ѝ. Всички носеха маски. Гражданите застанаха около къщата на Бест като човешки щит. Виждайки ги, анархистите спряха. Проведе се незабравим диалог: „Хей, това е мирен протест! Защо пъхаш пистолет в лицето ми? " - "Ето защо той е мирен!" Анархистите се разбягаха. 

След като се извършиха няколко стрелби в зоната на окупация в центъра на Сиатъл, няколко души бяха ранени, а черен тийнейджър беше убит, роднини на жертвите поискаха федералните сили да бъдат въведени в града. Тръмп беше готов да направи това, но кметът на града от Демократическата партия Джени Дъркан го посъветва "да си гледа работата". 

Ситуацията би изглеждала нелепо, ако не беше толкова трагична. Тръмп написа в „Туитър“, че нарича лидерите на окупацията терористи и бунтовници. Черният рапър Раз Саймон, самопровъзгласилият се лидер на тази зона, спори с него в социалните мрежи: „Не съм терорист или военен. Спрете да разпространявате тези фалшификати. Светът не е готов за появата на силен чернокож ... ". А кметът на Сиатъл и губернаторът на щата Вашингтон (и двамата от Демократическата партия) публично поискаха президентът на страната „да спре да пише и да отиде в бункера си“. 

През цялото това време в Сиатъл безнаказано окупаторите стреляха, грабеха, убиваха, подпалваха и изземваха частни и федерални сгради. 

В края на юли Тръмп изпрати федералните сили в града. На теория те трябваше да охраняват сгради, които са собственост на федералните власти. На практика те пазеха местното население от погромите. 

Това разгневи кмета Дъркан. Според нея федералните са изпратени в Сиатъл, за да останат до изборите и да контролират избирателните секции - така Тръмп уж заплашвал избирателите. Всъщност, федералните агенти бяха изпратени в няколко американски града като част от „Операция Леджънд“. Тя е кръстена в памет на четиригодишното чернокожо момче Леджънд Талиферо, което беше застреляно през юни в Канзас по време на безредиците под лозунга "Животът на черните има значение". 

Парадоксално е, че всички расови протести поставят живота на афро-американците в още по-голяма опасност. Не само това, че в градовете броят на убийствата през пролетта и лятото се увеличава с десетки проценти. Но в повечето случаи жертвите са били афроамериканци - включително деца и юноши. 

Смъртта на черния политически активист Бернел Трамел изглежда като откровено политическо убийство. Той бе застрелян в Милуоки на 25 юли на дневна светлина. 60-годишният Трамел беше добре познат и обичан в квартала. Той никога не е нарушавал закона. Изглежда, че смъртта му трябваше да се превърне в гореща тема за лидерите на движението „Животът на черните има значение“. Въпреки това, Трамел не излезе на първите страници, никой не го помни и не събира пари за погребението му. Засега убийството му се разследва само на местно ниво, федералните власти не обръщат внимание на въпроса. „Глухо мълчание“ - така реагира демократическия естаблишмънт на смъртта на черния активист. 

Факт е, че Трамел беше активен привърженик на Доналд Тръмп. „Обама не направи нищо за нас“, обясни позицията си пред репортер няколко дни преди смъртта си. - Всички казват - медицинска застраховка, но не можем да си позволим никаква медицинска застраховка. Нямаме пари. И Тръмп успя - по волята на Бог или по вдъхновение - да стане първият президент, направил поне нещо за нас. Затова му давам моя вот. " 

Трамел обикаляше града с плакат „ Уисконсин за Тръмп“. За това той беше многократно унижаван, наричани с обидни епитети. Местните жители са убедени, че той е бил убит заради политическите му възгледи. Днес трагичната му смърт се използва за сплашване на всички привърженици на Тръмп. На 26 юли привърженик на демократите, който се идентифицира като Джон, се обади по кабелния телевизионен канал CSPAN и каза на живо: „Сутринта убиха привърженик на Тръмп и го застреляха в Милуоки. Хората в Милуоки очакват федералните ... елате, тук започва кървава баня ... ". 

Днес централните райони на големите градове, контролирани от демократите, са практически заети от престъпници. Нюйоркската полиция отчете 280% увеличение на въоръжените грабежи спрямо предходната година. Освен това значителна част от атаките се извършват в най-престижните райони на града. Лидер в броя на грабежите е Ъпър Ийст сайд - „златната миля“ на Ню Йорк, където живеят филмови звезди и олигарси, които традиционно гласуват за Демократическата партия. Вярно, че тези квартали вече са празни. Звезди и олигарси напуснаха града, разпръснати по именията си. 

Броят на престрелките с ранени и убити се е утроил през юли. Ню Йорк уверено се плъзга в бездната на престъпността, от която е изтеглен през 90-те години на миналия век от републиканския кмет Руди Джулиани. Все по-рядко местанат полиция излиза на повиквания за престрелки. Те се оправдават с факта, че под прикритието на расови протести в градовете се разгръща война между престъпни кланове и е опасно и безсмислено да се намесват в нея.. 

Интересно е, че местните власти лесно намират общ език с представители на организирани престъпни групи. В Цицеро, предградие на Чикаго, местните власти разрешиха на латиноамериканските престъпни банди да "патрулират" по улиците. Жителите от латиноамерикански произход в Съединените щати отдавна не харесват афро-американците, така че братята латиноси започнаха веднага да си уреждат оценки с чернокожите жители. Двама граждани бяха убити през първата нощ на "патрула". Черните жители на града бяха заплашени с оръжие, бити и изгонени вкъщи. Гражданите твърдят, че местната полиция категорично подкрепяла „патрулите“ и дори ги хранела с пица. 

Прословутата гангстерска демонстрация в Чикаго днес при кмета-демократ Рама Емануеле не се различава много от Чикаго през 30-те години на миналия век, когато всъщност градът е управляван от Ал Капоне и неговите братя. Тогава градските власти също бяха изцяло демократи, което не им попречи да бъдат открито подкрепени от бандитите. 

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в големите градове – е установявала стабилни бизнес връзки с мафиотски кланове. Днес тази традиция се възражда. 

Остава да разберем дали гангстерските войни, бушуващи по улиците на американските градове, ще се превърнат в пълномащабна гражданска конфронтация.

 Източник: Агенция "Фокус"/ “Взгляд“