Отново провал на прокуратурата: Оправдаха на втора инстанция Николай Ненчев по делото за МиГ-овете

Сделката за ремонта на руските изтребители се оказа напълно законна

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Софийският апелативен съд потвърди на втора инстанция оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Ненчев по делото за ремонта на изтребителите МиГ-29. Според съда обвинението срещу Ненчев не само, че изначално е несъставомерно, но не и доказано. 

Преди три години обвинението срещу Ненчев бе гръмко представено от прокуратурата с коментари, че той е предизвикал опасност "България да загуби въздушния си суверенитет" и е довел авиацията до колапс. Според държавното обвинение през 2015 г. Ненчев е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша. Така е поставил в риск българската авиация и е нанесъл на държавата огромни щети. 

Потвърждаването на оправдателната присъда на Ненчев е пореден провал на прокуратурата.

Още когато бе повдигнато това обвинение, имаше много неясноти около него. Ненчев от самото начало определи обвинението като абсурдно и видя зад него натиск от Русия.

Сега Апелативният съд отхвърля изцяло обвинението срещу Ненчев.

Според съда Ненчев е действал от "изцяло неукорими, правомерни и легитимни политически цели и съображения, които напълно са съответствали на поетите от  България, съобразно сключените от нея международни договори, ангажименти и на провежданата в тази връзка външна политика на държавата, формирана от предвидените в Конституцията на РБ държавни органи".

Освен това Апелативния съд смята, че "претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството". 

Според съда с "поведението си да не предприема действия за изпълнение на двата договора с РСК "МиГ" и да не предприема действия за сключване други такива договори със същата компания в рамките на действието на рамковото споразумение Ненчев е "преследвал съвсем друга легитимна цел, а не твърдяната от държавното обвинение цел да причини вреда на компанията РСК "МиГ".