ЕС проверява водещи фирми за гуми по подозрение за създаване на картел

Сред проверените са Michelin, Goodyear, Continental

Европейската комисия съобщи, че е започнала внезапни проверки на дружества за производство на гуми в няколко държави от ЕС след подозрения за ценови сговор, предаде АФП.

Френската Michelin, американската Goodyear и германската Continental бяха сред компаниите, които потвърдиха, че са били проверявани.

Комисията, мощният антитръстов орган на 27-те страни от общността, изрази загриженост, че сред проверените компании може да е имало координиране на цените.

Комисията не назова имената на фирмите, нито съобщи в кои държави са извършили обиски разследващите, към които са се присъединили органите за защита на конкуренцията на всяка засегната държава-членка.

Френската фирма Michelin заяви, че е била проверявана, но побърза да отрече да е участвала в антиконкурентни практики.

Говорител на Continental каза: "Можем да потвърдим, че от днес в Continental в Германия се провеждат разследвания от страна на европейските антитръстови органи."

Goodyear също обяви, че е имало проверки в нейните европейски обекти.

"Твърде рано е да се спекулира какво точно може да се е случило, но ние оказваме пълно съдействие на властите", съобщиха от компанията.

Nokian Tyres също потвърди проверката в централата си в Нокия, Финландия, и добави, че "оказва пълно съдействие на властите".

Инспекциите не означават, че компаниите са смятани за виновни за антиконкурентно поведение.

Въпросните продукти са нови гуми за подмяна за леки автомобили, микробуси, камиони и автобуси, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП), се каза в изявление на Комисията.

ЕИП включва 27-те държави-членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Комисията проверява твърденията, че компаниите са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики.

Ако впоследствие проверяваните фирми бъдат признати за виновни в нарушаване на антитръстовите правила, те рискуват да бъдат глобени с големи суми, но могат да получат имунитет, ако сътрудничат на комисията.

Не съществува краен срок, в който Комисията трябва да приключи разследването си.

Съобщението засегна акциите на компаниите за производство на гуми. /БГНЕС