Проверяват данни, че Ангел Христов е влязъл у нас с документи от страна от Западните Балкани

Има версия, че идването му у нас е свързано с убийството на Къро

Ангел Христов

Ангел Христов

Мистерията с единия от така наречените "братя Галеви" е една от горещите теми в МВР.- проверяват се данни, че Ангел Христов е влязъл в България с документи от държава от Западните Балкани, предаде БНТ. Имението в Ресилово се оказа собственост на офшорка, а Братя Галеви са плащали месечен наем от 300 лева, за да го ползват.

Според една от версиите, прибирането на Христов у нас е свързано с убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка.

Според източници от разследването, в момента се проверяват оперативни данни, че с паспорт на гражданин на страна от Северозападна Африка, известна като туристическа дестинация, Ангел Христов е напуснал ЮАР. С няколко прекачвания е преминал през страни, които са извън Европейския съюз и НАТО и е стигнал до държава от Западните Балкани като част от туристическа група с чартърен полет. Пристигнал е в държава, която е близо до България. Оперативната информация сочи, че Ангел Христов отново е сменил самоличността си - този път с документи от страна от Западните Балкани, която има безвизов режим на пътуване с България. След това е влязъл в България през сухопътната граница.

"Преминаването на границата не е някакъв прецедент в такъв аспект, че да може да буди съмнение, че с кой знае каква чуждестранна помощ или пък от страна на български правоохранителни органи", заяви Валери Йорданов, бивш директор на СДВР.

На този етап се потвърждава версията, че Христов е пристигнал в дома си буквално часове преди фаталния край. Как е написаното съобщението за смъртта му в момента се разследва, а лекарят, който го е издал, днес отказа коментар.

През 2012 година КПКОНПИ поиска от Окръжния съд в Кюстендил да конфискува имоти за над 4 милиона лева от Братя Галеви. Сред тях и т.н. имение в Ресилово, което по документи е собственост на офшорна компания, регистрирана на Сейшелите. След много отлагания заради отсъствието на Пламен Галев и Ангел Христов, през 2021 година окръжните съдии уважиха иска частично и постановиха конфискацията на имоти за малко под 2 милиона и 500 000 лева, сред които и този в Ресилово. Решението е обжалвано, а тезата на защитата е, че този имот е собственост на търговско дружество и се ползва срещу наем от 300 лева на месец. 

"Имотът е строен от юридическо лице, продадено право на строеж, построено на юридическо лице. Ще трябва съдът да отговори с решението", заяви Йонко Гергов, адвокат Ангел Христов по делото с КПКОНПИ.

Така нарачените "братя Галеви" са представители на две дружества, регистрирани в Република Сейшели, която е офшорна зона. Едното е строило имението в Ресилово и вече готово е продало имота на другото. По документи двамата не притежават нищо на територията на селото, а са само ползватели и адресно регистрирани там. Имат, обаче поредица от фирми, като само една от тях е в ликвидация и бизнесът им продължава да работи, като официалната им дейност е предимно в областта на строителството, търговията и сделките с имоти. 

"Тук имат добре изградена мрежа, когато са били в страната, която продължава да работи в същата насока, със същия бизнес, с който те са се занимавали", заяви Валери Йорданов, бивш директор на СДВР.

В две от фирмите Пламен Галев и Ангел Христов са съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки. Съвместният им бизнес има дългогодишна история и според оперативната информация тандемът "Галеви-Таки" е запазил здравите си връзки и до днес. Според една от версиите след убийството на Красимир Каменов-Къро, който през последните години е бил в остър конфликт с Таки, Ангел Христов е преценил, че най-безопасно за него е да се прибере в България.

"Тази версия е доста актуална и има още неща, които трябва да се изясняват така, но има истина в това нещо, което казвате. Факт е, че едно убийство в Южна Африка поражда различни събития, които едва ли са случайни и в страната." - коментира Валери Йорданов.

Според друга версия Ангел Христов се е прибрал заради проблеми в управлението на бизнеса, които трябвало да разреши очи в очи, както със семейството си, така и с тези, на които е възложено управлението на фирмите.