Международно признатото правителство в Йемен иска по-активни действия срещу хутите

Сухопътни операции

Международно признатото правителство на Йемен заяви в събота, че отбранителните удари на САЩ и Великобритания срещу бунтовниците хути не са достатъчни и призова за подкрепа на САЩ и Саудитска Арабия за "елиминиране" на способността им да организират атаки срещу корабите в Червено море.

„Отбранителните операции не са решението. Решението е да се елиминират военните възможности на хутите.“ - каза Рашад ал Алими, ръководител на подкрепяния от Саудитска Арабия Президентски лидерски съвет (ПЛС), на брифинг с журналисти в саудитската столица Рияд.

Коментарите му идват на фона поразената от САЩ противокорабна ракета на хутите, часове след като подкрепяните от Иран бунтовници поразиха британски танкер в Аденския залив, като предизвикаха пожар на борда. 

Алими оглавява образувание, представляващо международно признатото правителство, което хутите прогониха от Сана преди почти десетилетие.

Президентският лидерски съвет е базиран в южния град Аден. Анализатори предупредиха, че нарастващото напрежение в региона може да провали усилията за постигане на прекратяване на огъня между хутите и подкрепяната от Саудитска Арабия военна коалиция, която се мобилизира, за да ги свали от власт през 2015 г.

Алими подчерта, че подкрепя мирния процес, но обвини, хутите и Иран, че не искат мир. "Сформирахме екип за преговори и сме готови за мирния процес, но за съжаление нямаме партньор в този процес", каза той. „Всеки път, когато се направи стъпка към мир, хутите и техните ирански поддръжници създават нов проблем, за да се отдалечат от този път“, поясни Алими. Той добави, че иска американска и саудитска подкрепа за сухопътни операции срещу хутите и йеменските сили ще трябва да бъдат „партньори“ в тези операции: „Ние изискваме (тази подкрепа) всеки ден, всеки месец, всяка година.“ /БГНЕС, АФП