Махат Сърбия от списъка с рисковите държави


Сърбия би могла в скоро време да бъде премахната от списъка на високо рисковите държави, когато става въпрос за пране на пари и сигурността на бизнеса, в който страната е била поставена през февруари тази година, пише "Вечерне новости".

Изданието твърди, че на среща на премиера Ана Бърнабич с американския министър на финансите Стивън Мнучин, проведена в сряда във Вашингтон, една от ключовите теми е била последният доклад на международния орган за борба с прането на пари FATF, в който Сърбия е поставена сред държавите, които са под повишен надзор. FATF е орган, който се бори против прането на пари, финансирането на тероризма и организираната престъпност, посочва изданието.

Бърнабич подчертала, че Сърбия вече е изпълнила всички условия, за да бъде премахната от този списък, а министър Мнучин изтъкнал, че САЩ са доволни от мерките, които Сърбия е приложила досега. Сръбският премиер е разговаряла във Вашингтон и с директора на МВФ Кристин Лагард, която заявила, че "Сърбия е страна за пример", пише в. "Вечерне новости".

Сръбските издания отбелязват, че правителството на Сърбия е решило да изпрати хуманитарна помощ на Гърция в размер на 200 000 евро за преодоляване на щетите от катастрофалните пожари, предаде БНТ.

Вестник "Блиц" съобщава, че самолет от типа Еърбъс А 320 на авиокомпанията "Томас Кук", който пътувал по линията Кос-Лондон със 136 пътници на борда и седемчленен екипаж, тази нощ е кацнал извънредно на летище "Никола Тесла" в Белград заради дим в кабината. Появата на дима бързо била премахната. Пътниците са настанени в хотел, където очакват информация за продължаването на пътуването.