Публиуваха списък със западни компании, чиито компоненти се влагат в дроновете Shahed-136

Голямата част са от САЩ

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Група експерти идентифицира западните компании, чиито компоненти се използват при производството на иранските дронове-камикадзе Shahed-136, с които Русия атакува Украйна, предаде Униан. Данните от разследването са публикувани от обществената организация "Независима антикорупционна комисия" (НАКО).

В отчета, съставен от НАКО съвместно с Международно партньорство по правата на човека (IPHR), Truth Hounds и Global Diligence LLP, подробно са описани десет руски атаки с ирански дронове Shahed-136.

"Цели на атаките бяха жилищни сгради, електроцентрали, предприятия, училища и детски летен лагер. За всеки от тези случаи в доклада е разгледан контекстът на атаката, наличието на военни обекти или активност близо до целта." – поясняват от НАКО.

Авторите посочват, че атаките с Shahed-136 са били умишлено насочени срещу гражданското население и цивилната инфраструктура, без осезаемо военно превъзходство, което показва, че основната цел на тези удари е терор срещу гражданското население.

В доклада се подчертава, че в използваните от агресора дронове има голямо количество западни компоненти.

Те са продукция на следните компании:

Adesto Technologies (САЩ)

Analog Devices (САЩ)

Freescale (САЩ)

Hemisphere (САЩ)

Hitec USA Group (САЩ)

International Rectifier (САЩ)

Marvell Technology (САЩ)

Maxim Integrated (САЩ)

Micrel Semiconductor (САЩ)

Micron Technology (САЩ)

Texas Instruments (САЩ)

Murata Manufacturing (Япония)

Tallysman (Канада)

STMicroelectronics (Швейцария).

Авторите на доклада са изпратили писма до компаниите от списъка с молба да изразят позицията си по изложените фекти. Част от тях са отговорили, като са осъдили руската инвазия и са уверили, че ще се постарят да затегнат контрола върху доставките на тяхна електроника.

Превод Faktor.bg