Пулмолог разкри защо трябва да продължим да носим маските и как да ги сваляме

Излизаме от летаргията на Covid-19. Топлината и слънцето потискат неговата жизненост. Те по-бавно мутират и ако се върне, се надяваме да бъде по-слаб. Трябва да се грижим за имунитета. Страхът и паниката водят до срив на имунитета. Това каза пулмулогът д-р София Ангелова в студиото на Нова ТВ.

Особеното на коронавируса е, че много хора са здрави, без симптоми, но носят зараза. Когато влезем в магазина, аптеката или на друго затворено място, не знаем дали има хора, които носят заразата. Затова трябва да носим маска", посочи Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания.

Тя напомни, че за да предпазват наистина, маските трябва да бъдат сваляни и поставяни, като се хващат само за връзките, закрепващи ги към ушите, и в никакъв случай не трябва да бъдат докосвани за предната част, която покрива устата и носа.

Според действащите в извънредната епидемична обстановка правила носенето на предпазни маски е задължително на закрити обществени места. Това означава, че и всички ученици, които ще се явят на външно оценяване или матура, ще трябва да носят маска по време на целия си престой в училище. Според д-р Ангелова обаче, ако в стаята, в която се провежда изпитът, няма кихащи и кашлящи, не е проблем учениците да свалят маската под носа си, за да могат да дишат по-лесно.