Путин анулира указ за молдовския суверенитет в Приднестровието, Кишинев се готви за няколко кремълски сценария за дестабилизация

Владимир Путин, снимка: ЕРА/БГНЕС

Владимир Путин, снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отмени свой указ от 2012 г. за външнополитическия курс на Русия, който предполагаше, че страната ще развива по-тесни отношения с ЕС и САЩ и ще зачита суверенитета и териториалната цялост на всички страни. В новия документ се посочва, че указът е подписан за „осигуряване на националните интереси на Русия във връзка с дълбоките промени, настъпващи в международните отношения“. Той влезе в сила от 21-ви февруари. По-специално, указът отпреди 11 години предвижда Русия да продължи активно да търси начини за разрешаване на конфликта в Приднестровието при зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неутрален статут на Молдова.

В допълнение, документът имаше последователно прилагане на Договора за намаляване на ядрените оръжия със САЩ, известен също като Нов СТАРТ. Путин обяви във вторник, че Русия прекратява участието си в договора. В документа също така се заявява, че Русия "твърдо ще отстоява основните принципи на Хартата на ООН, която изисква развиване на приятелски отношения между държавите, основани на равенство, зачитане на техния суверенитет и териториална цялост".

Документът предвиждаше развитие на отношенията с НАТО и Европейския съюз. Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова заяви, че е взело под внимание решението на Путин, съобщават световните агенции. От Молдова очакват подробно съдържанието на новата концепция веднага, щом бъде публикувана. Страната, както и преди, се застъпва за мирно уреждане на конфликта в Приднестровието и настоява за изтегляне на руските войски от територията на републиката. Дорин Речан, министър-председател на Молдова, подчерта, че правителството му е наясно с няколко потенциални сценария за дестабилизация на Молдова, организирани от Кремъл.