Само Путин и още трима влизат в битка за президентския пост в Русия

На единствения антисистемен кандидат Борис Надеждин бе отказана регистрация

Четирима кандидати ще влязат в битка за президентския пост в Русия, съобщи председателката на ЦИК Елла Памфилова. За изборите през март са регистрирани действащият президент Владимир Путин, самоиздигнал се, Владислав Даванков ("Нови хора"), Леонид Слуцки (ЛДПР) и Николай Харитонов (КПРФ)

На единствения антисистемен кандидат Борис Надеждин бе отказана регистрация. ЦИК откри в подписката за него 9000 недействителни подписа, което надвишава позволения брой недействителни. Надеждин заяви, че ще обжалва в съда. По същата причина бе отказана и регистрация Сергей Малинкович ("Комунистите на Русия"). 

ЦИК отказа регистрация и на двама блогъри, но този път заради недостатъчен брой събрани подписи. 

Президентските избори са насрочени за 17 март. Те ще се провеждат три дни - 15,16 и 17 март. След обявяването на датата за изборите Фондът за борба с корупцията обяви началото на кампанията "Русия без Путин" с призив да се гласува за когото и да е с изключение на Путин. 

Путин е на власт от 2000 г. Два пъти е избиран за президент - през 2000 г. и 2004 г. Тогава президентският мандат беше 4 години. През 2008 г. Путин направи ротация с тогавашния премиер Дмитрий Медведев, като последният стана президент, а Путин премиер. През 2008 г. отново имаше четирима кандидати - Медведев, Генадий Зюганов, Владимир Жириновски и Андрей Богданов. 

През 2012 г. Путин стана за трети път президент, същата година мандатът от 4 стана 6 години. През 2018 г. стана президент за четвърти път. През лятото на 2020 г. Русия направи поправки в конституцията, с които позволи на Путин да се кандидатира още два пъти и да управлява до 2036 година.