Полковник от ВСУ разкрива в какво се е прицелил Путин

Петър Черник посочи важни нюанси от войната с Русия

колаж: УНИАН

колаж: УНИАН

Руските войски продължават да имат за цел пълното окупиране на Донецка и Луганска област. Макар че противниците нямат време да възстановят загубите си, казва военният експерт, полковник от въоръжените сили на Украйна Петър Черник по телемарафона, цитиран от Униан. 

"Врагът взе това стратегическо решение на 7 октомври миналата година. Това е много необходимо за Путин (руския диктатор Владимир  Путин - бел.ред.), тъй като следващата седмица ще се състои преназначаването му на поста президент на Руската федерация. Това е много важен ритуал и той се нуждае от успех.“ А според разбиранията на окупаторите е много важно да бъде заявено пълното „освобождение“ на двата района и на центъра  Купянск, коментира експертът. 

По неговите думи Купянск също е много важен, тъй като той е голям железопътен възел.

Полковникът уточнява, че Руската федерация няма време да възстанови напълно загубите си на фронта, тъй като техният мобилизационен ресурс вече е по-малък от загубите, които са понесли в резлутата на действията на украинските сили за отбрана.

"Те не могат безболезнено да сменят повече от 1000-1200 души на бойното поле всеки ден. Горната граница на мобилизационния им ресурс е до 30 000 на месец. И ние вече знаем как да работим с такива числа. Засега, с изключение на Авдеевка, пробив в дълбочина противникът не успя да организира дори до 15 километра“, отбелязва експертът.

Превод: Faktor.bg