Путин намери оправдание за присъствието си в Донбас – украинците ще го превърнат в нова Сребреница

Камбоджа, Руанда, Сребреница... А сега и в Донбас се извършва геноцид. Това заяви руският президент Владимир Путин на 9 декември в Москва по време на заседание на Съвета по правата на човека.

РИА Новости ,  Аргументи и Факти ,  ТАСС ,  РБК ,  Lenta.ru  и други руски издания ентусиазирано се хванаха за думите му, за да тиражират поредната манипулация, изфабрикувана от Кремъл, пише сайтът stopfake.org. Още повече, че любовта на кремълските медии към думата "геноцид" е наистина безгранична, тъй като с този термин те обикновено описват неща, които нямат нищо общо с геноцид.

Затова поредното споменаване на „геноцида в Донбас“ не е нещо неочаквано, защото официалните лица в Русия говорят за това почти всеки път, когато засягат темата за Украйна. Според руските пропагандисти Украйна е фашистка държава, наводнена от войски на "нацисти". Затова, казват те, няма какво да се учудваме: където има фашисти, там трябва да има и геноцид.

За управляващите в Кремъл някаква форма на геноцид е и възстановяването на позицията на украинския език в Украйна, което руските пропагандисти наричат  „геноцид над рускоезичното население“. Зеленски, според RosSMI, също се  занимава с  „геноцид над руснаците“. Но реалните актове на геноцид, включително  геноцида по отношение на украинците по време на Глодомора през 1932-33 г. не само не представлява интерес за властта в Москва, но в него тя провижда проява на „русофобия по отношение на  идентичността“ и  смята  самото историческо събитие за „изфабрикувано от британски  шпионин“.

Всъщност риториката за борбата срещу украинските „фашисти” и възпирането на  „геноцида” от страна на украинците се използва от първите дни на окупацията на Донбас, като по този начин Русия се опитваше да оправдае своите незаконни действия на територията на суверенна държава, каквато е Украйна. Още преди 7 години, през септември-октомври 2014 г., руските медии преливат от „сензационна информация“ за „престъпленията“ на украинските въоръжени сили. Още тогава бяха отправяни обвинения към украинските власти, че извършват „геноцид” над местното население, което по-късно се озовава под окупацията на руските войски в Донбас и Крим. Реално тиражирането на подобни пропагандни внушения Кремъл използва, за да оправдае своята военна намеса в тези територии. А днес вече се говори, че Киев се опитва  „да въвлече войските на САЩ и НАТО в геноцида над населението на Донбас“, което няма нищо общо с реалността. 

Дори нещо още по-страшно – прокремълски медии отдавна мечтаят да припознаят в Донбас украйнската Сребреница, публикувайки статията „ Откритите гробове в Донбас. Реплика на Сребреница“. Така братските могили в Донбас, които уж са оставили след себе си украинските военни сили, властта в Москва се опитва да представи като „геноцид над мирното население на Донбас“. Дори самият Путин лично обяснява на Запада, защо Донбан не трябва да бъде върнат на Киев, заплашвайки, че той може да бъде превърнат в една нова Сребреница. И ако бъде затворена границата, то Киев веднага ще пристъпи към „геноцид“ над рускоезичното население, а Русия няма да може да защити мирното население на Донбас, така както НАТО защитава босненците от сръбската агресия през 1990-та. 

Всички тези твърдения на управляващите в Кремъл за извършван геноцид в окупирания Донбас от страна на Украйна са откровена пропаганда. Защото опустошението, което Донбас преживя от началото на войната, е наистина невероятно, но то не се извършва от украинска страна. Вина за това има Русия, която се опитва чрез грубо посегателство и пропагандни внушения се опитва да прилапа част от територията на Украйна, нарушавайки нейната цялост и суверенитет.