Путин обяви частична мобилизация

Мобилизацията започва от днес

Владимир Путин

Владимир Путин

Президентът на РФ Владимир Путин обяви току що частична мобилизация.

"Решението е взето във връзка с необходимостта на бъде запазен суверенитета и териториалната цялост на Русия. За да осигуринм безопасността на нашия народ смятам за необходимо да подкрепя предложението на МО за провеждането на частична мобилизация"

След частичната мобилизацията главните цели на "спецоперацията", по твърдението на Путин остават същите - на първо място "освобождаването" на така наречените ДНР и ЛНР.

"Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо. Западът се опитва да потисне суверенни, независими центрове на развитие и да унищожи страната ни. Западът не иска мир между Украйна и Русия", каза Путин в обръщение към нацията.

Той каза, че целта е "освобождаването на Донбас" и че "нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас".

В телевизионното обръщение, както съобщава Ройтерс, той каза също, че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече "игото" на Украйна.

Той предупреди "онези, които водят ядрен шантаж срещу Русия, че вятърът може да се обърне в тяхна посока".

"Целта на Запада е да отслаби, раздели и унищожи в крайна сметка нашата страна. Те вече открито говорят, че през 1991 година са успели да унищожат СССС, а сега е дошло времето и на самата Русия, че тя трябва да се разпадне на множество смъртоносно враждуващи помежду си региони и области", заяви той в телевизионното си обръщение, което трябваше да бъде излъчено още вечерта във вторник.

"НАТО провежда разузнаване по целия юг на Русия. Гражданите могат да бъдат сигурни в осигуряването на независимостта и териториалната цялост на страната. Русия ще използва за своята защита всички средства, с които разполага", каза още руският президент.

"Русия ще подкрепи решението на жителите на Донбас, Запорожска и Херсонска области за тяхното бъдеще, което ще бъде прието на референдумите", заяви Путин и обеща безопасното им провеждане

По думите на Владимир Путин именно това налага обявяването на частичната мобилизация.

Той отбеляза, че на военна служба ще подлежат само тези руски граждани, които в момента се намират в запас.

"Преди всичко тези, които са преминали служба в редовете на въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответстващ опит", уточни президентът.

Мобилизираните ще преминат задължителна допълнителна военна подготовка, преди да бъдат изпратени за военни действия.

Мобилизацията започва от днес.

Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията "мобилизация", "военно положение", "военно време", а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

Очаквайте подробности