Путин официално се регистрира като кандидат за президент

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Русия официално призна Владимир Путин за кандидат на президентските избори през март - вот, който той почти сигурно ще спечели, предаде АФП.

71-годишният Путин е начело на Русия от началото на века, като е спечелил четири президентски мандата и за кратко е бил министър-председател в система, в която опозицията на практика не съществува.

Централната избирателна комисия съобщи, че е регистрирала Путин, който сам се е кандидатирал, както и лояленият на Путин Леонид Слуцки като кандидати за вота.

Изборите ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март - ход, който според критиците на Кремъл затруднява гарантирането на прозрачност.

След спорна конституционна реформа през 2020 г. Путин може да остане на власт поне до 2036 г.

Групи за защита на правата на човека твърдят, че предишните избори са били белязани от нередности и че на независими наблюдатели вероятно ще бъде забранено да следят вота.

Въпреки че не се очаква Путин да срещне реална конкуренция, либералният претендент Борис Надеждин премина прага от подписи, за да бъде регистриран като кандидат.

Все още обаче не е ясно дали ще му бъде разрешено да се кандидатира, а Кремъл заяви, че не го смята за сериозен съперник. /БГНЕС