Путин отсвири срещата на върха на Г-20 с ироничен коментар

Да не нарушаваме работата, ние сме възрастни хора, заяви руския президент, който е с заповед за арест, издадена от МНС

Владимир Путин

Владимир Путин

Владимир Путин заяви, че не възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бразилия, насрочена за 18-19 ноември, за да не „наруши“ провеждането на срещата, докато срещу него има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС), предаде АФП.

„Ние прекрасно разбираме, че дори да изключим фактора МНС, цялата дискусия ще бъде посветена на това. И ние всъщност ще нарушим работата на Г-20. Защо да се притесняваме? Ние сме възрастни“, коментира иронично руският президент на среща с чуждестранни журналисти.

Путин е обект на заповед за арест от март 2023 г. по подозрение, че незаконно е депортирал украински деца в Русия. Поради това страните членки на МНС, какъвто е случаят с Бразилия, теоретично са длъжни да го арестуват, ако той посети тяхната територия.

Припомняме, че въпреки изричната санкция на МНС Владимир Путин не беше арестуван в Монголия, държава членка на МНС, който  беше посрещнат с големи фанфари по време на визитата му в началото на септември.

МНС, чието седалище е в Нидерландия, потвърди, че страните членки са „длъжни“ да арестуват лицата, за които са издадени заповеди за арест. На практика обаче всякакви санкции досега се ограничават до устно порицание.

Кремъл, който не признава Международния наказателен съд, винаги е отхвърлял категорично обвиненията на съда срещу руския президент. Въпреки това, в продължение на повече от година и половина г-н Путин се старае да избягва определени пътувания в чужбина. Така например той пропусна срещата на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г., както и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година./ БГНЕС