Путин помилва осъдения за убийството на журналистката Анна Политковская - воювал в Украйна

Тя беше противничка на Путин

Анна Политковская

Анна Политковская

Бившият руски детектив Сергей Хаджикурбанов, който беше осъден за убийството през 2006 г. на разследващата журналистка Анна Политковская, беше помилван, съобщи неговият адвокат пред АФП.

„Като боец от специалните части той беше поканен да подпише договор за участие в специалната военна операция в Украйна. Когато договорът изтече, той беше помилван с указ на президента.“, каза неговият адвокат Алексей Михалчик, цитиран от Дарик.

На 7 октомври 2006 г. руската журналистка беше застреляна в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва. Тя беше известна с опозицията си срещу конфликт в Чечения и с критиките си към Путин.

Политковская е автор на няколко книги за чеченските войни, както и за Русия на Путин, и получава редица международни награди за работата си.

Делото за убийството на журналистката приключи през 20214. Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката на входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев - чичо на Махмудов - беше осъден като организатор на убийството. Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов бе осъден да прекара 20 години в наказателна колония, а присъдите на Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на извършителя Рустам) са, съответно, 12 и 14 години лишаване от свобода.