Путин праща още 170 000 души срещу Украйна

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на войските с 15 %, което според армията се дължи на "заплахите", свързани с офанзивата в Украйна, предаде АФП.

Този ход идва в момент, когато и Украйна, и Русия се стремят да спечелят позиции и да попълнят редиците си в конфликта, чиито фронтови линии почти не се изместват през последните месеци.

"Увеличаването на щатната численост на армията се дължи на нарастващите заплахи за страната ни, свързани със специалната военна операция и продължаващото разширяване на НАТО", заявиха от армията.

Тя заяви, че броят на служещите армейски войници ще се увеличи с около 170 000 души и че това е "адекватен" отговор на "агресивната дейност на блока на НАТО".

Тя добави, че не планира промени в наборната военна служба или друга мобилизационна кампания - непопулярна мярка, която предизвика отлив на мъже от Русия миналата година.

Вместо това през последните месеци армията се насочи към кампании за набиране на войници, обещавайки атрактивни финансови възнаграждения, особено в отдалечените региони.

Критиците на Кремъл обаче твърдят, че това е "скрита" мобилизация и че мъжете продължават да бъдат призовавани в армията спорадично. /БГНЕС