Путин пред трудна дилема заради Евгений Пригожин

Големият въпрос е каква ще бъде съдбата на ЧВК "Вагнер"

Путин, опетнен от смъртта на Пригожин, е призоваван да му организира погребение с военни почести, пише американският в. "Вашингтон пост". Не друг, а хардлайнери от патриотичния спектър поискаха създателят на ЧВК "Вагнер" да бъде погребан с пълни военни почести, което вестникът определя като поредният знак за поляризация в Русия, свързана с войната в Украйна.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков още не е взето решение за погребенията и дали президентът Владимир Путин ще присъства на тях. Всички тези витаещи въпроси, които все още не са получили ясен отговор, хвърлят светлина върху нестихващото разделение сред руския елит по темите, свързани с "мащабната военна операция", която започна Русия.

Докато в Кремъл претеглят рисковете от потенциални политически смутове, в случай че Путин реши да не отдаде на Пригожин и "Вагнер" необходимата почит, полагаща се на "герои", кремълските пропагандисти заливат общественото пространство с различни версии за причините за гибелта на Пригожин. И съвсем очаквано повечето от тях са изфабрикувани версии, които само се докосват до истината за смъртта на бившия готвач на Путин, превърнал се в сериозен фактор не само във войната, но и в Русия. 

Повечето пропагандисти обвиняват Украйна и западните разузнавания, а според друга версия причина за смъртта на Пригожин и хората му може да е станало "небрежното отношение на "Вагнер" към боеприпасите". Очаквано не закъсняха твърденията в руското медийно пространство, че НАТО стои зад покушението срещу Евгений Пригожин, чийто самолет беше свален близо половин час след излитане северно от Москва.

Руският пропагандист Владимир Соловьов заяви в ефира на „Россия 1“, че Украйна „ликува“ след самолетната катастрофа, а освен това не е възможно НАТО да не стои зад поставянето на експлозиви на борда. Според Соловьов става въпрос за „терористичен акт“, но въпреки това той призова да се изчака официалното заключение на разследващите.

Според пропагандиста, който не представи никакви доказателства за твърденията си, НАТО има интерес от смъртта на Пригожин заради Африка. Както е известно, от години частната армия „Вагнер“ оперира в африкански държави. Русия от дълго време използва частните армии зад граница, защото така официално не е замесена в чужди дела, но на практика – има контрол.

Очевидно целта на всяка една от изфабрикуваните хипотези е една - да разсеят подозренията на руското общество, че наемническият лидер не е загинал просто при злополука, а е бил целенасочено ликвидиран с прякото или косвено участие на Кремъл.

Факт е обаче, че обезглавена и уязвима, ЧВК "Вагнер" е изправена пред несигурно бъдеще. Някога силната руска частна военна компания, изпаднала в немилост пред Кремъл след юнския метеж, от миналата сряда, когато Пригожин загина в самолетната катастрофа, е изпаднала в още по-голямо състояние на неопределеност. Сега основният въпрос, който възниква, е дали ЧВК "Вагнер", която Пригожин изграждаше близо десетилетие, докато не я превърна в глобална империя, от която печелеше Москва, а и самият той, няма в крайна сметка да си отиде с него, коментира изданието.

Според американски и западни официални лица, цитирани от изданието, в Кремъл обмислят начини как да поставят "Вагнер" под по-голям контрол държавен контрол, но все още не са решили окончателно какво да правят с групата. Малко вероятно е Русия да реши да се лиши от подобни обучени бойци, а също и от геополитическите връзки и делови интереси, култивирани от Пригожин във времето след 2014 г. Все пак "Вагнер" действа в най-малко 10 страни, изтъква "Ню Йорк таймс".

Но да се намери начин да се неутрализира въоръжена организация, която се оказа една от най-големите заплахи за 23-годишното управление на Путин, и едновременно с това да се съхранят боеспособнстта и международните ѝ връзки, е сложна задача, особено с оглед на отдавна тлеещата неприязън между частната военна компания и руското военно ръководство, допълва изданието.

Превод:Faktor.bg