С обещания Путин ще оправя живота на руснаците - ще раздава милиарди долари, които ги няма

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обещава да повиши жизнения стандарт на своите сънародници с нови амбициозни планове за следващите шест години. Има само един голям проблем: неговите обещания не са включени в бюджета на страната за 2024 година.

Обещанието да подобри живота на руснаците диктаторът даде по време на годишното си обръщение към нацията в четвъртък, пише Business Insider. Но то може да струват на Русия 130 милиарда долара повече от настоящия й бюджет, отбелязва Униан.

Най-големите инвестиции, които Путин обещава, включват 4,5 трилиона рубли, или 49 милиарда долара за модернизиране на публичната инфраструктура и 1 трилион рубли за изграждане и обновяване на съществуващи болници.

Предвижда се също да се отделят 75 милиарда рубли за увеличаване на раждаемостта и продължителността на живота. Миналия месец Путин призова руснаците да имат повече деца, за да „оцелеят като етническа общност“.

„Трябва постоянно да работим за подобряване на качеството на живот на семействата с деца“, прокламира Путин.

Не е ясно откъде обаче ще дойдат допълнителните средства в бюджета. В петък Путин предложи промени в данъчната система, които предвиждат увеличаване на данъците за физически и юридически лица с високи доходи.

Руската икономика, както се оказва, запазва известна устойчивост на фона на широкомащабните санкции от Запада, въпреки че войната продължава вече трета година.

Анализаторите отдават устойчивостта на руската икономика на военните разходи, държавните субсидии и голямата, глобално интегрирана икономика. След нахлуването в Украйна обаче Русия имаше бюджетен дефицит в продължение на две години.

Дмитрий Полевой, главен инвестиционен директор на базираната в Лондон Astra Asset Management, казва, че Русия може да си позволи допълнителните разходи, обещани от Путин - освен ако икономиката й не се влоши.

„На пръв поглед това не изглежда невъзможно, въпреки че ако икономическата ситуация се окаже по-лоша от прогнозите на официалните представители на властта, това ще изисква намирането на допълнителни източници на финансиране“, каза Полевой.

Превод: Faktor.bg