Путин се похвали с успешно изпитание на ядрена ракета „Буревестник“

Няма потвърждение от независим източник

Владимир Путин

Владимир Путин

Владимир Путин твърди, че Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", предаде Би Би Си.

Коментарите му дойдоха, след като неговият говорител отхвърли публикация в New York Times, според която изпитанието на оръжието, известно като "Буревестник", е предстоящо.

Експерименталното оръжие, беше обявено за пръв път през 2018 г. като притежаващо потенциално неограничен обсег.

Но официално се знае малко за възможностите му и има съобщения, че предишни тестове са се провалили.

Казаното от Путин не е потвърдено от независим източник, а от руското министерство на отбраната досега не огласена никаква информация.

Разпространени през миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя - островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

"Вече почти сме приключили работата по съвременните видове стратегическо оръжие, за които говорих и които обявих преди няколко години", заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Сочи в четвъртък, която беше предавана на живо по държавната телевизия.

Той добави: "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег."

Предполага се, че ракетата с кодовото име "Скайфол", дадено й от НАТО се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира, след като ракетите с твърдо гориво я изстрелят във въздуха.

Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Инициативата за ядрена заплаха", според която всички предишни известни 13 теста на системата между 2017 и 2019 г. са били неуспешни.

Путин каза на аудиторията си, че работата по междуконтинентална балистична ракета, наречена "Сармат", е почти завършена.

Той заяви, че Русия не планира да променя ядрената си доктрина - политиката, която определя обстоятелствата, при които нейните сили могат да използват ядрени оръжия.

Според него съществуването на руската държава не е застрашено и "никой човек със здрав разум и ясна памет" не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г. Путин оправда това, като заяви, че САЩ са го подписали, но не са го ратифицирали, и е възможно Русия да действа по същия начин. /БГНЕС