Защо Путин смени рязко риториката за „червените линии“ и ядрена ескалация

Анализатори от Института за изследване на войната разчитат това като поредната хибридна операция на Кремъл

Руският диктатор Владимир Путин индиректно посочи, че използването на западни оръжия при  украински удари на руска територия не пресичат предполагаемата руска „червена линия“, която би довела до руска ядрена ескалация, предаде УНИАН.

Както отбелязват анализатори от Института за изследване на войната (ISW), по време на речта си на икономическия форум в Санкт Петербург Путин казва, че ядрената доктрина на Русия предвижда използването на ядрени оръжия само в „изключителни случаи“ на заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия.

Путин посочва още, че според него няма такива „изключителни“ случаи, следователно „няма такава необходимост“ Русия да използва ядрено оръжие, подчертава ISW.

Изявлението на Путин от 7 юни е по-скоро риторично и бележи обрат в предишни изявления, с които Кремъл и хора от обкръжението му преди това са заплашвали да използват ядрени оръжия, ако западните страни позволят на Украйна да удари руска територия, използвайки оръжия, предоставени от Запада. Политиките и действията на Запада и Украйна пресякоха възприеманите от Русия „червени линии“ няколко пъти по време на войната, без да провокират значителен руски отговор. И това показва, че много „руски червени линии“ вероятно са по-скоро хибридни операции, които целят да принудят  Запада към самоограничения, отбелязват анализаторите.

Превод: Faktor.bg