Путин тъгува по СССР, бил зле като таксиметров шофьор

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин говори в нов документален филм за съжалението си от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като разкри, че му се е налагало по това време да работи като таксиметров шофьор, за да допълва доходите си. В документален филм, наречен "Русия, най-новата история", който бе излъчен в неделя, Путин си спомня: "Понякога ми се налагаше да изкарвам допълнителни пари. Имам предвид да изкарвам допълнителни пари с кола, като частен таксиметров шофьор. Честно казано, неприятно ми е да говоря за това, но за съжаление случаят беше такъв".

На въпрос каква кола е карал и дали това не е била неговата частна волга, която си бил докарал след дипломатическата служба в ГДР, той отговаря, че тогава не е имал друга кола. Сега тази волга е на съхранение в автопарка на президентството като историческа реликва.

Икономическите проблеми, предизвикани от разпадането, принуждават много руснаци да търсят нови начини за изкарване на пари, обясни президентът. Той определи разпадането на СССР като крах на историческа Русия. "Това беше дезинтеграция на историческа Русия под името Съветски съюз", каза той и добави, че на Запад се смята, че по-нататъшното разпадане на Русия е само въпрос на време.

Путин и по рано е квалифицирал разпадането на Съветския съюз като на "трагедия за много хора", но спомените му за личните му трудности по онова време са новост.

По онова време такситата са рядкост в Русия и много частни лица возят непознати, за да свържат двата края. Някои дори използвали за таксиметров превоз служебни автомобили и дори линейки.