Путин засилва "военноморската мощ" на Русия с нови ядрени подводници

Руският президент Владимир Путин представи две нови ядрени подводници тази седмица, обещавайки да засили "военноморската мощ" на страната. Подводниците ще бъдат причислени към Тихоокеанския флот на Русия, което подчертава желанието на Москва да проектира военноморската си мощ далеч отвъд Украйна, коментират анализатори, пише France press.

На церемонията по откриването в северния град Северодвинск, в който се намира корабостроителницата "Севмаш", Путин изтъкна достойнствата на двете нови атомни подводници на руския флот пред присъстващите официални лица и военноморски офицери.

 "С такива съдове и такива оръжия Русия ще почувства, че е в безопасност."

Току-що излезлите от производство, подводниците - наречени "Красноярск" и "Император Александър III" - са смятани за апогея на руската морска мощ, всяка от които служи за определена цел.

"Ще засилим количествено бойната готовност на руския флот, нашата военноморска мощ в Арктика, Далечния изток, Черно море, Балтийско море и Каспийско море - най-важните стратегически зони на Световния океан", каза Путин при откриването на двете "подводни лодки"

Според Института за изследване на войната "ангажирането на скъпи военноморски ресурси в райони извън Украйна и Източна Европа вероятно има за цел да застраши НАТО и неговите съюзници в множество региони" в ежедневния си брифинг за войната в Украйна във вторник. "Дългосрочните усилия за преструктуриране и разширяване на руската армия имат за цел да подготвят Русия за бъдеща широкомащабна конвенционална война срещу НАТО", казва се в брифинга на северноамериканския военен мозъчен тръст.

Разполагането на подводници в Тихия океан - често считан за територия на ВМС на САЩ и техните съюзници от НАТО - също показва геополитическа стратегия.

"Това е начин за Москва да демонстрира, че все още смята Съединените щати за свой основен противник и че въпреки войната в Украйна Русия също се готви да се изправи срещу тях", обяснява Гермънд. Според него Путин неслучайно е избрал да инвестира в подводници, а не в други видове военни кораби, тъй като Русия никога не е успяла да създаде флот, способен да се конкурира със Запада: "По време на студената война Съветският съюз не можа да разработи самолетоносач, който да съперничи на американския", пояснява Гермънд.